Dure benzine? Wen er maar aan
analyseDe olie was zes jaar geleden voor het laatst net zo duur als nu. Nu de vraag stijgt, ruziën de olieproducenten over wie er meer olie mag leveren, maar er gebeurt niets. Voorlopig lijkt een prijsdaling niet aan de orde.
Automobilisten merkten het al langer. De benzineprijs bereikte onlangs een nieuw record. De reden is eenvoudig: de vraag trekt aan nu de economie wereldwijd herstelt van de coronapandemie, maar het aanbod van olie blijft achter. Vorige week nog mislukten de onderhandelingen tussen Opec-leden en Rusland, de zogenoemde Opec+, voor een hoger productieplafond.
De Verenigde Arabische Emiraten wilden, samen met Kazachstan en Irak, een andere verdeelsleutel voor de olieproductie. Ze vinden dat ze recht hebben op een grotere productie dan de huidige regels hun toestaan. Met name Saoedi-Arabië voelde daar niets voor. De gesprekken werden afgebroken zonder akkoord, waardoor ook de verhoging van de olieproductie waarop werd gehoopt, niet doorging.
Toen de coronapandemie vorig jaar wereldwijd toesloeg en de vraag naar olie inzakte, besloot de Opec+ om zes miljoen vaten olie per dag minder te gaan oppompen. De ruzie vorige week ging over het terugdraaien van een deel van die productieverlaging.
Waar tank je het goedkoopst bij jou in deze buurt? Check het met deze handige tool van Independer.
Inflatie
Extra vaten olie komen er voorlopig niet, terwijl de vraag wel aantrekt. Dat zorgt voor stijgende prijzen, tot ongenoegen van olie-importerende landen als India, China en de VS. Die riepen al op tot extra productie, omdat de hoge olieprijzen een van de oorzaken zijn van de oplopende inflatie. En inflatie kan zomaar een spelbreker zijn bij het economisch herstel.
Dat de VS zich aansluit bij de klagers, is opmerkelijk. Het land produceert zelf ook volop olie. Zeker sinds de productie van schalieolie hoort de VS tot een van de grootste olieproducenten ter wereld.
En de productie van schalieolie kan heel snel worden uitgebreid als de olieprijzen stijgen. De afgelopen jaren gebeurde het meermaals dat pogingen van de Opec om de olieprijs omhoog te krijgen met productiebeperkingen werden gedwarsboomd door de schalieolie-producenten die meer gingen produceren als de prijzen stegen.
Strengere milieueisen
Dat de schalieolie-producenten nu niet in het gat springen, heeft verschillende redenen. Vorig jaar kampte de sector met heel lage olieprijzen, zelfs kortstondig met negatieve prijzen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, sprak een grote groep producenten af de olie dit jaar voor 55 dollar per vat te verkopen. Nu de prijs op de markt 75 dollar is, kunnen ze daar niet van profiteren. Extra produceren levert hun niets extra op.
Daarnaast zijn hun kosten omhooggegaan doordat ze onder president Joe Biden aan veel strengere milieu-eisen moeten voldoen dan onder president Donald Trump. En ze hebben minder gemakkelijk toegang tot financiering.
,,De totale productie van schalieolie ligt nu op 11 miljoen vaten per dag’’, zegt Hans van Cleef, energiedeskundige bij ABN Amro. ,,Voor de crisis was dat 13 miljoen vaten per dag.’’ Dat betekent dat er in combinatie met de productieverlaging van de Opec+ in totaal 8 miljoen vaten olie per dag minder worden geproduceerd dan voor de coronapandemie.
Toch verwacht Van Cleef dat de olieprijs nog dit jaar zal zakken tot 60 à 65 dollar per vat. De onderhandelingen in de Opec + zijn nog niet definitief mislukt. ,,De overeenkomst loopt in augustus af. Ze hebben dus nog even tijd om nieuwe afspraken te maken’’, zegt Van Cleef. Daarnaast zal de vraag naar olie waarschijnlijk teruglopen nu de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus zich razendsnel verspreidt. Dat zorgt op tal van plekken tot nieuwe restricties en dat leidt tot minder groei. En minder groei betekent minder vraag naar olie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Elektrische vrachtwagens zijn in opkomst, maar langs de snelweg kunnen ze niet laden
De verkoop van de elektrische trucks krijgt langzaam maar zeker vaart. Er is één probleem: de snellaadstations van marktleider Fastned langs de snelweg zijn veel te laag. -
Autorijden op lucht? ‘Spotgoedkoop, brandschoon en tanken duurt maar vier minuten’
Een Nederlands bedrijf heeft een bestelbus ontwikkeld die op lucht rijdt. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar de schone ‘persluchtmotor’ kan het definitieve einde betekenen van verbrandingsmotoren. ,,Lang laden aan een stroompaal is ook niet nodig: binnen vier minuten ‘tank’ je genoeg lucht voor de volgende 600 kilometer’’, beweert het bedrijf. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste e-fatbikes
-
-
-
Delftse studenten verbreken record van Toyota: 1196 kilometer lang rijden op waterstof
Studenten van de TU Delft hebben 1196 kilometer afgelegd in een waterstof-elektrische auto op één tanklading. Daarmee is een eerder record van autofabrikant Toyota verbroken. De rit duurde 36 uur lang. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2000 en 2500 euro.