Een op de drie Nederlanders betaalt boetes in dit buurland niet
Het aantal bekeuringen dat door België werd uitgedeeld aan buitenlanders steeg vorig jaar met 30 procent, maar het incasseren blijft een probleem voor onze zuiderburen. Bijna de helft van de boetes wordt niet betaald.
In 2021 werden door Belgische politiekorpsen 560.000 bekeuringen naar het buitenland gestuurd en dat was al een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar dit jaar geven de Belgen pas echt gas met het bekeuren van buitenlanders: in de eerste helft van 2022 ging het al om 540.000 boetes naar inwoners van andere EU-landen.
Dat komt volgens de Belgische website Gocar.be neer op bijna 3000 boetes per dag, tegenover slechts 1500 vorig jaar. Toch verloopt het incasseren van de boetes moeizaam, want bijna de helft van de buitenlandse chauffeurs (48 procent) heeft niet betaald. Van een verhoging voor wanbetalers schrikt ook slechts 8 procent van de geverbaliseerde automobilisten.
Bijna de helft van de Belgische boetes is nog niet betaald
Ondanks recente en nieuwe afspraken over de boete-incasso tussen de verschillende landen met juridische middelen of via deurwaarders, is van de 135 miljoen euro aan achterstallige betalingen over 2020, 2021 en de eerste helft van 2022, nog maar 70,2 miljoen euro teruggevorderd.
Nederlanders worden het vaakst bekeurd van alle buitenlanders. Maar liefst 38,5 procent van alle boetes gaan naar Nederlandse verkeersdeelnemers, gevolgd door Fransen (26,7 procent), Duitsers (8,4 procent) en Luxemburgers (7,7 procent).
De Bulgaren hebben de slechtste betaalmoraal: slechts 27 procent betaalt de boete. Daarna volgen de Spanjaarden met 30 procent, de Polen met 36 procent, gevolgd door de Portugezen (37 procent).
Een derde van de Nederlanders betaalt niet
Hoewel de Nederlanders met 66 procent bovenaan staan als het gaat om een snelle afhandeling, betaalt een op de drie automobilisten zijn boete dus niet, of in ieder geval niet binnen de gestelde termijn. Ook de Oostenrijkers zijn relatief goede betalers met een percentage van 60,5 procent, gevolgd door de Duitsers met 55 procent. Deze cijfers hebben ongetwijfeld te maken met het zogeheten Eucaris-systeem dat het mogelijk maakt om grensoverschrijdende informatie uit te wisselen en bekeuringen in andere EU-landen te innen.
‘Britten zijn vogelvrij’
De Belgen vrezen daarom vooral de Britten, die nu als ‘vogelvrijen’ door België kunnen scheuren, aangezien ze uit de EU zijn gestapt en niet meer onder het Eucaris-systeem vallen.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMautotest
Stoere Jeep Compass is zuinig met elektrisch rijden
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMFietstest 2023
Deze elektrische fietsen komen als beste uit de test
Welke elektrische fietsen komen als beste uit de test? Ook dit jaar liet Fietstest.nl in samenwerking met onze redactie de nieuwste modellen e-bikes testen door vrijwilligers uit het hele land. Van vouwfiets tot bakfiets en van stadsfiets tot toerfiets. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Belgische camera’s flitsen voortaan vanaf 129 km/u en hier staan ze
Na een proefproject werken alle verkeerscamera’s op Vlaamse snelwegen altijd: wie 129 kilometer per uur of meer rijdt, zal dus altijd een boete krijgen. Eind augustus zal dat op alle Belgische snelwegen het geval zijn. Dat moet de verkeersveiligheid ten goede komen, schrijft de Vlaamse krant De Zondag.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
Dit kost te hard rijden in het buitenland
Net terug van vakantie en dan valt er een envelop in de bus: een bekeuring wegens te hard rijden in het buitenland. Welkom thuis! Wat kost een snelheidsovertreding in de populaire vakantielanden? Autoweek zocht het uit. -
OPEC verlaagt olieproductie om prijs te stutten
Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.