Volledig scherm

Flitspaal bekeurt herrie makende motorfietsen en auto's

In Genève kunnen binnenkort niet alleen auto's worden geflitst die een snelheidsovertreding begaan, maar ook voertuigen die teveel herrie maken. Doel: autopatsers en motorrijders bekeuren met dikke sport-uitlaten.

Het parlement van Genève wil bestuurders van auto’s straffen die teveel lawaai maken. Hiervoor wordt nu een apparaat ontwikkeld waarmee het volume van de voertuigen kan worden gemeten terwijl ze voorbijrijden - een soort ‘geluidsflitser'.

Verkeerslawaai is de op een na zwaarste vorm van milieubelasting, na luchtvervuiling, zo motiveerde het parlement de opdracht. Zestig procent van de bevolking van Genève lijdt onder verkeerslawaai. Het kan hartziekten en diabetes verergeren. Volgens de grondwet van het kanton Genève hebben de inwoners recht op een gezonde leefomgeving.

Het Parlement gaf de regering daarom opdracht om een ​​apparaat te ontwikkelen dat het volume voorbijrijdende auto’s kan detecteren en het voertuig zal flitsen als een geluidsdrempel wordt overschreden. De politie kan vervolgens boetes uitdelen voor de overschrijding van de nog vast te stellen limiet. Het duurt twee tot vier jaar voor het apparaat klaar is.

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.