Frankrijk en Duitsland verzetten zich fel tegen verbod op verbrandingsmotor in 2035
De Europese Unie kondigt naar verwachting vandaag nieuwe emissiedoelstellingen aan die de verkoop van verbrandingsmotoren in 2035 onmogelijk maakt. De Franse en Duitse regeringen proberen die maatregel uit alle macht uit te stellen.
De Europese Unie maakt er geen geheim van dat ze vaart wil maken met de reductie van de CO2-uitstoot. Dat houdt onder meer in dat het versnellen van de wijdverbreide introductie van elektrische mobiliteit hoog op de agenda staat. Niet alle landen zijn daar echter even blij mee.
Frankrijk en Duitsland zijn de twee Europese landen met de grootste auto-industrie. Het zijn dan ook die twee landen die de introductie van nieuwe Europese uitstootnormen proberen tegen te houden. De plannen daarvoor maakt de Europese Unie vandaag of later deze week naar verwachting definitief bekend: in 2030 moet de totale CO2-uitstoot met 55 tot 65 procent gedaald zijn ten opzichte van 1990 en in 2035 moet het voor de auto’s op een nulpunt belanden.
Dat laatste stuit Frankrijk en Duitsland tegen de borst. Ze zien dat doel liever opschuiven richting 2040. In Frankrijk steunt men het doel van 55 procent CO2-uitstoot in 2030, maar wil men dat hybrides langer op de markt kunnen blijven, zo meldt Automotive News Europe. Men is vooral bang dat een verbod op verbrandingsmotoren - wat 0 gram CO2-uitstoot in 2035 feitelijk betekent - zorgt voor veel banenverlies doordat de productie van EV’s minder arbeidsintensief is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Over vijf jaar zijn alle nieuwe Audi-modellen elektrisch, maar voor China wordt een uitzondering gemaakt
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
De grote, sterke ex-marinier Albert (74) kocht zijn gele Panda als tijdelijke oplossing, nu zijn we 14 jaar verder
Een grote vent die eerder beroepsmilitair, marinier en beveiliger was. Hij scheurde rond in de grotere auto’s, maar nu stapt Albert Westerlaken (74) uit een Fiat Panda als hij een boodschap moet halen. Zodra hij ergens met zijn lichtgele Panda verschijnt, roept dat grappige beeld de nodige reacties op. ,,Vind ik alleen maar leuk.’’Dordrecht -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2500 en 3000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2500 en 3000 euro.
-
Dit zijn de twintig zuinigste auto’s van Nederland
-
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Gevaar voor straling laadpaal elektrische auto? Let hierop als je een hartimplantaat hebt
Bij het opladen van een elektrische auto loop je een groter risico om blootgesteld te worden aan elektromagnetische straling. Bepaalde apparatuur, zoals een hartimplantaat, kan daar gevoelig voor zijn. Moet je daar rekening mee houden als je elektrisch rijdt?