Gaat deze opgevoerde Kever vandaag 20 miljoen opleveren?

videoHet is de heilige graal voor Porsche-verzamelaars: de allereerste Porsche ooit gemaakt, in opdracht van de nazi's. Volgens veiilinghuis Sotheby's gaat de auto vandaag vele miljoenen opbrengen.

Er zijn er ooit drie van gemaakt en er is er slechts één over en dus zou de Porsche-fabriek de auto graag zelf willen hebben. Maar de kans is groot dat een van de rijkere Porsche-verzamelaars er vandoor gaat met de trofee. Jan Koum bijvoorbeeld, een van de twee oprichters van WhatsApp en eigenaar van meer dan 100 bijzondere Porsches, kan voor deze auto vast wel een paar miljoen missen van de 9,5 miljard die hij opstreek toen hij WhatsApp verkocht aan Facebook.

Volledig scherm
Kever-blok van de Typ 64 © Getty Images

De Type 64 werd gebouwd in de jaren 30. Het model was gebaseerd op de eerste Kever, die besteld werd bij Porsche door het nazi-regime. Er werden drie Type 64’s gebouwd in die tijd en het model dat nu wordt verkocht moest in eerste instantie deelnemen aan de race Berlijn-Rome in september 1939. Daartoe werd de motor opgevoerd tot maar liefst 32 pk. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging de race uiteraard niet door. Het bijzondere is dat dit het enige exemplaar is dat de oorlog heeft overleefd. 

Volledig scherm
Porsche Typ 64 © Sotheby's

De auto werd ooit bestuurd door Ferdinand Porsche zelf. Naar verluidt vormde deze auto de inspiratiebron voor de Porsche 356, waarmee Porsche een echt automerk werd. De Type 64 wordt vandaag geveild in Monterey (VS) door Sotheby’s. Kenners denken dat deze auto tot 20 miljoen euro op kan brengen. Dat zou een recordprijs zijn voor een klassieke Porsche.

Volledig scherm
Porsche Typ 64 © Getty Images