Geld, drugs en wapens: criminelen worden steeds inventiever bij verborgen ruimtes in auto's
Het installeren van verborgen ruimtes in auto’s is booming business. De politie ziet criminelen steeds vaker in aangepaste wagens rondrijden, waarmee ze zorgeloos wapens en geld kunnen vervoeren.
Delen per e-mail
Soms stuit de politie op echte meesterwerken. Te denken valt aan ruimtes die zich pas openbaren na het indrukken van een speciale knop, maar waarbij deze knop alléén werkt als op dat moment de motor loopt én de achterruitverwarming aanstaat.
Officier van justitie Harry van Galen ziet ‘instapmodellen’, maar dus ook ‘XL-uitvoeringen’ voorbijkomen. In vrijwel alle gevallen, stelt hij, gebruikt de eigenaar de ruimtes voor het verstoppen van drugsgeld en wapens. Auto’s met dit soort ruimtes zijn verboden en moeten volgens de wet vernietigd worden.
Parallelle economie
Het aantal gemodificeerde auto’s op de Rotterdamse wegen neemt volgens Van Galen rap toe. Hij schat dat momenteel honderden exemplaren alleen al in de regio Rotterdam rondrijden. ,,We zien garagebedrijven die daar op inspelen en zulke ruimtes tegen goed geld inbouwen. Het gebeurt bijvoorbeeld in de Spaanse Polder. Zo ontstaat een foute parallelle economie.”
Eén van de indrukwekkendste installaties vonden agenten in een Opel Astra, waarbij het dashboard naar beneden klapte wanneer de gebruiker een knop indrukte terwijl de achterruitvermarming draaide
Woensdag boog de Rotterdamse rechtbank zich over twaalf in beslag genomen wagens met verborgen ruimtes. De rechter moest beslissen of het inderdaad om dit soort ruimtes ging en vernietiging dus terecht zou zijn.
De politie, volgens Van Galen inmiddels getraind op het detecteren van verborgen ruimtes en daardoor ‘steeds alerter’, trof de voertuigen op Rotterdams grondgebied aan. Sommige ruimtes waren leeg, in andere zaten drugs of contanten. Eén van de indrukwekkendste installaties vonden agenten in een Opel Astra, waarbij het dashboard naar beneden klapte wanneer de gebruiker een knop indrukte terwijl de achterruitverwarming aan stond.
‘Stank voor dank’
Het ging om eigenaren uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Slovenië. Eén van hen verscheen in de rechtbank om tekst en uitleg te geven. Hij, een Vlaardinger, zei zijn Volvo V40 enkele maanden te hebben uitgeleend aan een kennis. In die periode zou de vriend een verborgen ruimte hebben laten installeren. ,,Stank voor dank.” Liefst twee verborgen ruimtes, achter de airbag en in de achterbank, trof de politie in het voertuig aan. In de bank lag zo’n 62.000 euro.
Een auto drie maanden uitlenen kán, maar ontslaat de eigenaar niet van zijn verantwoordelijkheid voor die auto
Volgens Van Galen had de Vlaardinger als kentekenhouder beter moeten weten. ,,Een auto drie maanden uitlenen kán, maar ontslaat de eigenaar niet van zijn verantwoordelijkheid voor die auto. Teruggeven is niet aan de orde, omdat de auto dan opnieuw voor criminele activiteiten gebruikt kan worden.”
Zijn raadsman betoogde dat de eigenaar niet van de ruimtes had kunnen weten: ze waren immers verborgen. Hij vroeg om compensatie. Daar ging de rechter niet in mee. Die verwees onder meer naar het ‘rare plekje’ dat de politie ogenblikkelijk was opgevallen. Ook de Vlaardinger had dit kunnen zien.
Boevenauto
Een vrachtwagenbestuurster kreeg eveneens niets, ook al betoogde haar advocaat dat de verborgen ruimte mogelijk al aanwezig was vóór de vrouw haar tweedehands Seat Leon kocht. Enkele maanden na de aankoop troffen monteurs kogelgaten in het kachelhuis van de wagen aan: volgens de raadsvrouw het bewijs dat haar cliënt per ongeluk een ‘boevenauto’ had aangeschaft.
Daar stelde de rechter tegenover dat de vrouw de auto soms drie maanden lang uitleende aan een kennis. Volgens justitie handelde deze man in drugs. Uiteindelijk concludeerde de rechter dat alle besproken auto’s inderdaad verborgen ruimtes bevatten en kreeg justitie toestemming om de wagens naar de sloop te brengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Leeuw overleeft het nieuwe merklogo van Peugeot
Peugeot heeft een nieuw merklogo gepresenteerd. Een leeuw blijft natuurlijk altijd een leeuw, maar de koning der dieren kan op vele manieren worden getekend. -
PREMIUMMijn allessie
Deze Audi van Albert (50) is een nekkendraaier: ‘Sommigen vragen zelfs of die te koop is’
Met zeventien jaar op de teller is de Audi A8L van Albert van den Broek (50) nog steeds een nekkendraaier. Ook hijzelf kan het niet laten om foto’s van zijn zilvergrijze directeursauto te maken wanneer die staat te glimmen in de ochtendzon. Geef hem eens ongelijk. Albert vertelt over zijn auto in de rubriek Mijn Allessie. -
De meeste verkeershufters hebben last van deze persoonlijkheidsstoornis
Knipperen met de lichten, rechts inhalen, voorrang nemen en bumperkleven: het zijn acties die bijna uitsluitend worden vertoond door personen met een narcistische rijstijl. De Duitse psycholoog Ralf Buchstaller legt uit wat de kenmerken zijn van deze wegpiraten. -
Duitse douane vindt 350.000 euro in reserveband auto, Nederlander (37) opgepakt
In de reserveband van een Nederlandse auto heeft de douane in het Duitse Koblenz 350.000 euro aan zwart geld aangetroffen. De bestuurder, een 37-jarige Nederlander, is opgepakt, meldt de Duitse douane donderdag. -
Dit is de elektrische auto 2.0: binnen 18 minuten opgeladen, ongekend ruim én een caravantrekker
Hyundai presenteert met zijn zojuist onthulde Ioniq 5 de elektrische auto 2.0. Hij is ongekend ruim en kan een caravan tot 1600 kilogram trekken. Al even opzienbarend is zijn laadsnelheid: van 10 naar 80 procent in slechts 18 minuten.
-
‘Dit zijn de drie betrouwbaarste automerken’
De resultaten van het toonaangevende betrouwbaarheidsonderzoek van J.D. Power zijn weer binnen. Lexus pakt de koppositie weer terug en ook Kia doet goede zaken. -
PREMIUM
Den Haag legt schuld van aanrijdingen met pollers bij bestuurders: ‘Belachelijk, er kunnen mensen doodgaan’
Het grootste deel van de aanrijdingen met pollers in Den Haag is de schuld van de bestuurders die bijvoorbeeld het rode licht en de bebording negeren. Dit antwoordt het Haagse gemeentebestuur op vragen hierover vanuit de raad. -
Gepantserde auto van de marechaussee blijkt niet bestand tegen poller
Pollers en auto’s, het gaat wel vaker mis. Maar op de Korte Poten in Den Haag raakte vanochtend een gepantserde auto van de Koninklijke Marechausse beschadigd door zo'n uit de straat opdoemende paal.