Loont tanken in Duitsland?
Volledig scherm
PREMIUM
Loont tanken in Duitsland? © Rik Bors

Goedkoop tanken over de grens? Bij deze afstanden loont het al om ervoor om te rijden

Nu de brandstofprijzen bijna op recordhoogte zijn, is de verleiding voor veel automobilisten groot om de grens over te rijden. Volgens Duitse pomphouders komen mensen zelfs al uit Arnhem om te profiteren van de lagere prijs voor Euro 95, en dan ben je al gauw - enkele reis - 30 kilometer onderweg. Is dat echt wel de moeite waard? Tot wanneer heb je voordeel van het omrijden voor goedkopere brandstof? De Gelderlander zocht het uit.

We berekenen het omslagpunt op basis van twee verschillende tarieven, namelijk de adviesprijs in Nederland voor een liter Euro 95: 1,815 euro. Die prijs wordt met name gerekend door tankstations op A-locaties zoals langs drukke snelwegen.

Omdat de meeste pompstations in ons land onder die adviesprijs zitten, rekenen we ook met een tarief dat een dubbeltje goedkoper is, dus 1,715 euro. Voor de Duitse tarieven gaan we uit van de adviesprijs die daar geldt: 1,519 euro. We houden in deze vergelijking geen rekening met eventuele afschrijving van de waarde van de auto per kilometer.

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.