Volledig scherm
© Mercedes-Benz

Groene waterstof onmisbaar voor klimaatdoelen

Om de Parijs-doelstellingen voor het klimaat te halen, moet de industrie in Europa vol inzetten op groene waterstof. Dat concludeert de Wereldenergieraad (WEC) in een nieuw rapport.

Grote industriële bedrijven, zoals Shell en Tata Steel, moeten waterstof op duurzame wijze gaan produceren en gebruiken. Alleen op die manier lukt het om de klimaatdoelstellingen voor 2050 te halen. Dat concludeert de World Energy Council (WEC), die berekende hoe waterstof kan helpen bij de energietransitie voor Noordwest-Europa.

De chemische industrie, raffinaderijen en staalfabrieken gebruiken nu al waterstof. Maar die is vaak niet ‘groen’ geproduceerd: het vereist aardgas, en bij de productie komt dus CO2 vrij. Volgens het rapport kunnen bedrijven van grijze waterstof (gemaakt van aardgas) overgaan op klimaatneutrale blauwe waterstof. Dat doen ze door de CO2 die vrijkomt bij de productie af te vangen en op te slaan. Als tweede stap kan de industrie daadwerkelijk groene waterstof maken, via elektrolyse van water, met duurzame stroom.

Noordwest-Europa is bij uitstek geschikt om het scenario van de WEC te doorlopen, zo meldt website De Ingenieur. Er is innovatie, veel windenergie om groene stroom te leveren voor de productie van waterstof en een wens om aan de doelen van Parijs te voldoen. Als de grote bedrijven versneld overgaan op groen geproduceerde waterstof, is 30 procent van het klimaatdoel voor 2050 al gehaald. Het laat zien hoeveel verschil groene waterstof kan maken. Waterstof kan ook gebruikt worden om auto’s op te laten rijden.

  1. Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen
    Vraag & Antwoord

    Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen

    In deze rubriek kwam laatst de verlenging van het rijbewijs voor oudere automobilisten aan de orde. Mijn advies is om tijdig in actie te komen. Ik heb om medische redenen een beperkt geldig rijbewijs en uit ervaring weet ik dat de achterstanden bij het CBR inmiddels zo hoog zijn opgelopen, dat de aanvraag uiterlijk een half jaar van tevoren gedaan moet worden. Is de uitslag positief, dan blijft die nog het hele jaar geldig. -J.T.F. Burger