Volledig scherm
Een medewerker van autofabrikant VDL Nedcar in Born. © ANP

‘Helft van medewerkers VDL Nedcar onder invloed van drank of drugs’

UPDATEDe helft van de medewerkers van de Nedcar-autofabriek in Born is onder invloed van drank of drugs, zo blijkt uit steekproeven. Dat staat in het personeelsblad dat maandelijks wordt verspreid, meldt 1Limburg. Nedcar bevestigt het bericht.

De ongeveer 7000 medewerkers van VDL Nedcar in Born worden steekproefsgewijs gecontroleerd op drank en drugs. Het bedrijf is een paar jaar geleden met deze controles gestart, omdat er toen bij de directie signalen binnenkwamen dat op de werkvloer werd gehandeld in verdovende middelen. Alle medewerkers werd toen verteld dat er direct een ‘zerotolerancebeleid’ gold, en dat er strenge maatregelen zouden worden getroffen tegen medewerkers die onder invloed waren of verdovende middelen op zak hadden. 

In het maandblad wordt nu gemeld dat het bedrijf ‘helaas heeft moeten constateren dat zo’n 50 procent van de geteste medewerkers onder werktijd onder invloed van verdovende middelen is’. Dat houdt in dat bij de helft van de mensen in de steekproef (zo'n 300 medewerkers) sporen van drank of drugs zijn aangetroffen. 

‘Niet schokkend’

Het van oorsprong Brabantse bedrijf laat in een reactie weten dat zij de uitslag van de steekproef ‘niet schokkend’ vindt. ,,Het is hier een soort gemeenschap hier, een dorp. En daar gebeurt weleens wat. Sporen van drank of drugs kunnen ook betekenen dat de medewerker de avond daarvoor wat biertjes heeft gedronken.” Nedcar meldt wel dat werknemers waarbij schokkend veel drank of drugs is aangetroffen, geschorst zijn. 

Het bedrijf heeft in het personeelsblad medewerkers opgeroepen rekening met elkaar te houden. ‘Je wilt niet dat iemands veiligheid in gevaar komt door jouw gedrag of dat jouw veiligheid door het gedrag van iemand anders in gevaar komt’, staat er onder meer.

Exacte cijfers van het gebruik van verdovende middelen bij Nedcar zijn er niet. De steekproeven worden afgenomen door beveiligers. Op welke drugs precies gecontroleerd wordt, kan het bedrijf niet zeggen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er op de werkvloer ook in verdovende middelen wordt gehandeld, zoals een aantal jaar geleden het geval was, vertelt een woordvoerder.

Bij VDL Nedcar in Born worden onder meer verschillende modellen MINI Cooper en BMW X1 gefabriceerd. Het is de enige autoproducent van seriemodellen in Nederland. 

Volledig scherm
Een deel van het productieproces van VDL Nedcar in Born. © Roger Dohmen