Hoge benzineprijs schrikt vakantiegangers af
Het is schrikken bij de pomp en voor een lange vakantiereis moet je nu helemaal flink de portemonnee trekken. Uit een enquête blijkt dat 36 procent van de Nederlanders die normaal met de auto op vakantie gaat, daardoor zelfs overweegt om helemaal niet te gaan.
Dit blijkt uit een representatieve enquête van Independer en Q&A research over het vakantiegedrag van Nederlanders. Ook heeft 28 procent van de ondervraagden aangegeven dat ze de knoop al hebben doorgehakt en nu dichter bij huis op vakantie gaan. Iets meer dan de helft van alle respondenten met een auto is door de gestegen benzineprijzen sowieso minder gaan rijden.
In de Independer-enquête geeft 55 procent van de Nederlanders tevens aan dat ze bereid zijn een stuk om te rijden om zo wat geld te besparen. ,,Vaak is tanken op de snelweg lekker makkelijk en je kunt meteen een broodje of een kop koffie halen. Maar als het tot 20 cent per liter scheelt kan het op jaarbasis toch enorm lonen om een omweg te maken”, aldus Independers auto-expert Menno Dijcks.
Voor vertrek je brandstofkosten van de vakantie berekenen
Volgens Dijcks is het handig om voor vertrek het brandstofverbruik te berekenen. Dat kan in vier stappen: zet de dagteller direct na het tanken op nul. Meestal moet je daarvoor een knop ingedrukt houden die bij de teller staat. Bij de volgende tankbeurt weet je zo precies hoeveel kilometers je in tussentijd hebt gereden.
Noteer het cijfer op je dagteller, net voor je volgende tankbeurt. Kijk vervolgens op de pomp hoeveel liter benzine of diesel je hebt bijgetankt. Belangrijk is dat je de tank volledig vult, telkens tot het moment waarop de pomp zelf automatisch stopt. Dan vermenigvuldig je het aantal getankte liters met 100 en deel je het resultaat door de gereden kilometers. Het resultaat is je brandstofverbruik, uitgedrukt in aantal liter per 100 kilometer.
Rijden door steden en via binnenwegen is duurder dan de snelweg
Wil je weten hoeveel kilometer je met 1 liter benzine of diesel kunt rijden? Dan deel je het aantal kilometers uit stap 2 door het aantal liter uit stap 3. De brandstofprijs per kilometer krijg je door de prijs per liter vervolgens door het aantal kilometer per liter benzine of diesel te delen.
,,Op sites als Google Maps kun je vaak heel precies zien hoeveel kilometer de reis van vertrek tot eindpunt is", aldus auto-expert Menno Dijcks.. ,,Dan vermenigvuldig je het aantal kilometers met de berekende brandstofprijs per kilometer. Dat geeft je een goede indicatie voor kosten van de reis in binnen- of buitenland. Let er wel op dat rijden in de stad of via binnenwegen meer verbruikt dan lange stukken op de snelweg.”
Gooi de auto vol in ‘goedkope’ brandstoflanden
Nederland is een van de duurste landen van Europa als het gaat om brandstof. Dit heeft te maken met de accijns en belastingdruk van de overheid. Net als in andere landen veranderen de brandstofprijzen bij tankstations continu. Dit komt doordat de olieprijs bijna dagelijks wijzigt. Het afgelopen half jaar zijn de olieprijzen flink gestegen. Toch verschillen per land de accijnzen en belastingen. Het kan erg voordelig zijn om onderweg te tanken in ‘goedkope’ landen zoals Duitsland of Luxemburg.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Auto blijft aan de kant door de hoge benzineprijs
De adviesprijs van gewone benzine ligt donderdag voor het eerst boven de 2,50 euro. De torenhoge prijzen doen steeds meer Nederlanders besluiten de auto vaker te laten staan, constateren pomphoudersclub Beta en de ANWB. In de grensstreek wijken automobilisten ondertussen massaal uit naar het buitenland. -
Chauffeur volgt blind zijn navigatie, trapt vol op de rem en zet vrachtwagen in zijn achteruit op de A16
Een vrachtwagenchauffeur nam de aanwijzingen van zijn navigatiesysteem wel heel erg serieus. Té serieus. Toen hij erachter kwam dat hij de verkeerde tunnelbuis van de Drechttunnel in zou rijden, ging hij - op de A16 - vol op de remmen. Niemand raakte gewond, maar de chauffeur kan wel fluiten naar zijn rijbewijs. -
met video
Nederlanders als ‘rijdende bommen’ terug uit Duitsland: zo bizar veel benzine mag je vervoeren
Nederlanders die in Duitsland gaan tanken vullen niet alleen hun benzinetank, maar ook vaak een of meerdere jerrycans. Dat lijkt gevaarlijk, maar vreemd genoeg mag je als automobilist honderden liters brandstof vervoeren. -
Baas Thalys biedt excuses aan voor grote problemen: ‘Dit is niet het niveau dat we willen bieden’
De topman van Thalys biedt in een e-mail aan klanten zijn oprechte excuses aan voor recente incidenten met de internationale treinen van het vervoersbedrijf. ,,Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening, dat we onze klanten willen bieden.” -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips.
-
PREMIUM1
Dankzij deze uitvinding word je (als het goed is) nooit meer aangereden door een auto op het zebrapad
Een oversteekplaats die oplicht zodra voetgangers en fietsers er gebruik van maken: dat is een gloednieuwe uitvinding van BAM Infra Nederland uit Gouda. Die moet ervoor zorgen dat bestuurders deze kwetsbare verkeersdeelnemers niet meer over het hoofd zien. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer