Volledig scherm
© Shutterstock

Mag ik met mijn winterbanden doorrijden?

Vraag & AntwoordMijn winterbanden hebben nog 5 mm profieldiepte. Mag ik ze verder oprijden in de zomer? -Leen Hagestein

In de zomer met winterbanden rijden is niet verboden. Maar ik raad het wel af, voor-al vanwege het risico van een langere remweg en iets minder grip, wat gevolgen heeft voor de wegligging.

Bij een uitgebreide test in Duitsland bleek vorig jaar nog eens dat sommige winter-banden zich in de regen veel gevaarlijker gedragen dan gedacht. Het profiel is nu eenmaal vooral ontworpen voor gebruik in de sneeuw.

Met de profieldiepte van uw banden zit het wel goed. Minimaal 1,6 millimeter is verplicht voor zowel zomer- als winterbanden. Maar het advies is om zomerbanden te vervangen bij minimaal 2 à 3 mm en winterbanden bij 4 mm.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Commotie over dure dienstauto's Vlaamse ministers: ‘Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota Corollo’

    Commotie over dure dienstau­to's Vlaamse ministers: ‘Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota Corollo’

    Het is in het Vlaams Parlement tot een pittige discussie gekomen over het wagenpark van de Vlaamse regering waarbij minister Ben Weyts (N-VA) verdedigde waarom hij een auto ,,met enige standing’’ nodig heeft en ,,geen Toyota Corollo‘’ (woordspeling: de auto heet Corolla, red.). De minister van Onderwijs smoorde de discussie enigszins met een verwijzing naar de persoonlijke trein van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un.