Volledig scherm
© Shutterstock

Mag motorfiets onbeperkt herrie maken?

Vraag & AntwoordGelden er geen regels voor de geluidsoverlast van motoren? Ik heb vlakbij een dijk gewoond en bij mooi weer zit je de hele dag in de herrie. Volgens mij wordt daar weinig aan gedaan. Auto’s moeten aan bepaalde normen voldoen, maar motorfietsen niet? —Rinus Vonk

Ook motorfietsen moeten aan normen voldoen, maar die zijn wel veel ruimer. Een auto mag niet meer geluid produceren dan 95 dB(A) bij 3500 toeren, gemeten dicht bij de uitlaat. Bij motoren is het maximum bepaald per type motorfiets en dat kan tot ver boven de 100 dB(A) gaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de cilinderinhoud en de bouw van de betreffende motorfiets. Het maximum is terug te vinden op het Voertuig Identificatie Nummer (VIN-plaatje) op de motorfiets, op het kentekenbewijs en ook op de website van de RDW, na invoering van het kenteken. Feit is dat de politie hier in de praktijk niet of nauwelijks op controleert.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.