Volledig scherm
© Sanoma Digital The Netherlands

Moet ik mijn banden vervangen?

Vraag & AntwoordIk rij sinds 2010 een Nissan Qashqai met zomer- en winterbanden. Ik ben nu toe aan de wissel naar zomerbanden, waarmee vanaf 2010 bijna 70.000 kilometer is gereden. Dit is dus nog steeds de eerste bandenset. Het profiel van de banden bij de laatste wissel in november 2018 was ruim 3,0 millimeter. Nu krijg ik het advies om vier nieuwe zomerbanden aan te schaffen. Is dat terecht? -Henk Mookus

Ik zou mij pas bij minimaal 2,0 mm diepte echt zorgen gaan maken, maar de leeftijd gaat hier zo langzamerhand wel een rol spelen. Negen jaar doorrijden is best lang, ook al rijdt u weinig. U bepaalt of u het veilig genoeg vindt of juist de hoogste veiligheid nastreeft, maar ik zou bij banden van die leeftijd geen risico nemen en het advies opvolgen.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

 1. Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn
  Play
  Video

  Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn

  Deze drone-beelden tonen een heel bijzonder autokerkhof in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Honderden peperdure supercars en top-limousines staan er onder een dikke laag stof en zand te roesten. Rolls-Royce, Ferrari, Bentley, Mustang: alle topmerken zijn te vinden op dit gigantische autokerkhof, in de buurt van Dubai. De auto's staan er stof te happen omdat hun eigenaren, veelal expats of wanbetalers, ze verlaten hebben voordat ze om welke reden dan ook het land verlieten. Voor koopjesjagers is de verzameling interessant, al was het alleen maar vanwege de onderdelen.
 2. Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publiekslieveling van autorijdend Nederland?
  Interview

  Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publieks­lie­ve­ling van autorij­dend Nederland?

  Opel gaat een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van het Franse PSA. Ruim 35 jaar lang was Opel de favoriet van de Nederlandse automobilist, maar in 2004 kwam daar een eind aan. Keren de tijden van de Kadett, de publiekslieveling van weleer, terug? ,,Ik denk dat we met onze elektrische auto's in Nederland inderdaad weer nummer één kunnen worden’’, zegt topman Michael Lohscheller.