Volledig scherm
Het TPMS-lampje voor de controle van de bandenspanning. © RV

Moeten mijn winterbanden ook spanning meten?

VRAAG & ANTWOORDMijn auto heeft zo’n – tegenwoordig verplicht – systeem dat met sensoren bij de ventielen de bandenspanning meet. Nu heb ik de zomerbanden verruild voor winterbanden en de velgen daarvan hebben niet die speciale ventielen waarmee de druk in de band gemeten wordt. Kan dit problemen geven bij een controle of ongeval? –Arjen Bijlsma

Het kan al bij een eventuele apk problemen geven, want volgens de regels daarvan mag het betreffende systeem (bij auto’s vanaf 2018) geen defect aangeven. Het systeem in uw auto ontvangt nu immers geen signaal. Eerder dit jaar diende een rechtszaak tegen een automobilist die de waarschuwing voor een te lage bandenspanning had genegeerd en op de snelweg met een lekke band stil kwam te staan, waardoor een ernstig ongeval ontstond. Dus ja, een niet goed werkend systeem zou bij een politiecontrole of ongeval problemen kunnen geven.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”