Nederlandse benzineprijs gaat richting de 2,10 euro per liter
De Nederlandse benzineprijs is de afgelopen weken nog verder opgelopen, nadat er begin deze maand al voor het eerst meer dan 2 euro per liter moest worden betaald. Inmiddels gaat de prijs richting de 2,10 euro per liter, zo blijkt uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers.
De gemiddelde adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) bedraagt nu 2,091 euro, meldt de organisatie die dagelijks adviesprijzen bijhoudt van vijf grote oliemaatschappijen. Naast de benzineprijs staan ook de prijzen voor lpg en diesel op recordhoogtes. Voor een liter lpg moet 1,120 euro worden neergeteld. Een liter diesel kost 1,754 euro.
Dat de prijzen de laatste tijd hard stijgen, komt door de opgelopen olieprijs. Nu de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis neemt de vraag naar olie in rap tempo toe, maar de capaciteit van olieproducenten is achtergebleven.
Prijsverschillen
Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de oliesector. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in de provincie Groningen nog steeds mogelijk om E10 voor 1,80 euro per liter te tanken.
De hoge olieprijzen zijn vooral voor afnemers van olie vervelend, voor de olieproducerende landen betekent het juist dat olievaten meer geld opleveren. Daarom kozen oliekartel Opec en zijn bondgenoten waaronder Rusland er eerder deze maand voor om vast te houden aan bestaande plannen voor een geleidelijke maandelijkse verhoging van de olieproductie. Ze wilden die dus niet extra snel gaan opschroeven.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hemelvaartsdag is in België en Duitsland de gevaarlijkste dag van het jaar en dit is de reden
-
PREMIUM
Stroomstoot voor elektrische Volvo's
Alles is anders bij de vernieuwde elektrische Volvo XC40 en C40, maar daar zie je aan de buitenkant helemaal niets van. De motoren liggen bijvoorbeeld niet langer voorin, maar zijn verhuisd naar achteren. Ook worden andere wielen aangedreven. En er is meer. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
VS eisen terugroepen van 67 miljoen airbag-systemen
De Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid wil dat 67 miljoen opblaassystemen voor airbags onmiddellijk worden teruggeroepen omdat ze volgens deze overheidsinstantie mogelijk kunnen ontploffen bij een crash. Dat schrijft de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in een brief aan het bedrijf dat de onderdelen maakt. De brief is vrijdag online geplaatst.
-
Benzineprijs stijgt naar recordhoogte van bijna 2 euro
-
-
-
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMenergiecrisis
Gekkenhuis op gasmarkt: ‘Rekening voor huishouden kan wel met 900 euro stijgen’
De hoge gasprijs treft Nederland hard. De inflatie loopt volgend jaar naar verwachting flink op en de economische groei loopt terug.