Op zoek naar de ideale camper? Uit deze soorten kun je kiezen
CAMPERS & CARAVANSEr zijn nogal wat verschillende soorten campers en die hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ze passen bij een bepaald type campergebruiker en ook de dikte van de portemonnee speelt een rol.
De campersoorten op een rij:
Buscamper
De buscamper is waar het allemaal mee is begonnen: een omgebouwde bestelwagen of bestelbus veelal. Ze zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun prijs en no-nonsense veelzijdigheid. Via de grote achterdeuren kunnen fietsen of zelfs een scooter of motor naar binnen worden gereden.
Buscampers zijn feitelijk de enige oplossing als je er regelmatig of zelfs dagelijks in wilt rijden. Zulke bestelwagenachtige modellen rijden door hun meer ‘alledaagse’ bouw doorgaans heel makkelijk en zijn wendbaar, ze nemen wat minder plek in en je kunt er ook snel mee reizen. Hun luchtweerstand is gunstig en dat merk je in het verbruik. Meestal passen er ’s nachts niet veel personen in. Soms hebben buscampers een hefdak en wordt daarmee extra sta- en eventueel slaapruimte gecreëerd. Het toilet is doorgaans vrij simpel, als het er al is.
Alkoof camper
Zo ongeveer het tegengestelde van de buscamper is de alkoof camper. Vraag een kind om een camper te tekenen en je krijgt een dergelijk model. De alkoof is de ‘opbouw’ voorop, waarin boven de voorstoelen een bed is gebouwd. Met dat vaste hoge bed win je ruimte in de rest van de camper als je met z’n tweetjes reist, of je breidt er het aantal slaapplaatsen mee uit. Dit type wordt vaak gekozen door gezinnen. Nadeel is wel dat de alkoof camper aerodynamisch tamelijk ongunstig is. Bovendien is hij gevoelig voor zijwind en ligt het zwaartepunt hoger.
Integraalcamper
De integraalcamper heeft die laatste nadelen minder. Het prijskaartje kan behoorlijk fors zijn, omdat het vaak de luxere high-end optie is. Denk aan een ton of zelfs veel meer. De camper en de bestuurderscabine vormen een aaneengesloten geheel en dat moet dus letterlijk van voor tot achter (op een onderstel) nieuw worden geconstrueerd. Dat geeft wel een grote vrijheid in de inrichtingsvarianten. Niet zelden wordt voor een hefbed gekozen dat overdag tegen het dak ‘hangt’. Het koetswerk is grotendeels van kunststof, dus dat scheelt op den duur roestproblemen. De integraalcamper mag dan de Mercedes van de kampeerwereld zijn, bij andere campersoorten heb je wél een uit-en-te-na geteste bestaande cabine en dat kan van belang zijn voor de crashveiligheid.
Semi-integraal
De semi-integraal of half integraal zit ergens tussen alkoof en integraal in. Deze campers zijn wel op één van de bekende camperchassis gebouwd (cabine en doorgaans een soort ladderchassis). Nadeel is dat je geen slaapruimte bovenin hebt, maar daar staat tegenover dat hij gestroomlijnder is en toch extra bergruimte boven de cabine heeft. De semi-integraal ziet er wat sierlijker uit, biedt minder luchtweerstand en is minder windgevoelig. Net als de buscamper is dit vaker de keuze van reislustige koppels, eventueel ook met een kind.
In ons uitgebreide dossier vind je alle artikelen over campers & caravans. Meer achtergrondinformatie over campers vind je ook bij AutoWeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Camper kopen? Met deze tips van experts maak je de beste keus
Het kampeerseizoen is geopend en dit jaar is de camper populairder dan ooit. Wil je ook zo’n huis op wielen? Een ANWB-expert en een camperbouwer geven tips. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
CAMPERS & CARAVANS
Wat kost een camper in het gebruik?
Hoeveel kost een camper? Moeilijke vraag natuurlijk, want het is net zoiets als de vraag wat een auto kost. Het ligt eraan of je nieuw koopt of gebruikt en hoe hoog je de lat legt qua comfort, ruimte en prestaties. -
CAMPERS & CARAVANS
Wat kies ik: een camper of toch een caravan?
Wat zijn de voor- en nadelen van een camper in vergelijking met een caravan? Het antwoord hangt af van je ideeën over vakantie vieren en zeker ook je financiële reikwijdte.
-
PREMIUM
Rijles een dure grap? Niet voor Chalayne (18), die les krijgt van haar opa (84): ‘Ik spaar een hoop geld uit’
Een rijbewijs halen is een dure grap, maar niet voor Chalayne Kloots (18). Zij heeft geluk en krijgt gratis rijles. Want haar opa Wout drijft op 84-jarige leeftijd nog altijd zijn eigen rijschool.Pernis, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam -
-
-
PREMIUMmijn allessie
Aan Dominique’s Kever willen liefhebbers graag even ruiken: ‘Heb er stad en land mee afgereden’
Deze grijze Volkswagen Kever is zeker niet de eerste voor Dominique Scholtes (59), maar wel één van de mooiste die hij ooit heeft gehad. De vorige eigenaar verkocht deze klassieker vanzelfsprekend met pijn in het hart. Dat er nu een groot liefhebber in rijdt heeft dat zeer enigszins verzacht.Den Haag -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?