Volledig scherm
De snelle VW Golf R. © Carscoops

Politie zoekt snelle Golf die betrokken was bij diefstal toiletpot van zes miljoen dollar

De politie in Groot-Brittannië is op jacht naar een snelle Volkswagen Golf R die werd gebruikt bij de diefstal van een gouden toiletpot met een geschatte waarde van zes miljoen dollar.

Het compleet gouden kunstwerk, ontworpen en gemaakt door kunstenaar Maurizio Cattelan, kreeg als titel ‘America’ en was te zien op een kunsttentoonstelling in Blenheim Palace, een van de bekendste paleizen van Groot-Brittannië. De toiletpot werd streng beveiligd, maar op 14 september werd het watercloset toch gestolen door een groep van vijf dieven.

Volledig scherm
Bewakingsbeelden van de snelle Golf. © Carscoops

Details van de overval zijn niet bekendgemaakt, maar er wordt aangenomen dat drie van hen hebben ingebroken en het toilet hebben los geslepen, terwijl twee chauffeurs met twee vluchtauto's buiten stonden te wachten. Een daarvan was de 300 pk sterke Golf R.  De boeven verlieten het pand om 4.50 uur 's nachts met de 103 kilogram wegende gouden ‘troon’. 

Volledig scherm
De 103 kilo wegende gouden pot © Carscoops

De politie heeft beelden vrijgegeven van de nog altijd niet teruggevonden vluchtauto in de hoop dat die leiden tot meer tips. De Golf was voorzien van valse kentekenplaten. Inmiddels zijn twee mannen aangehouden en is de andere vluchtauto ook terecht, maar de Golf R, de drie andere mannen en de gouden toiletpot zijn nog altijd spoorloos.

In de jaren negentig was de Subaru 555 Impreza de meest geliefde vluchtauto van misdadigers in Groot-Brittannië. Het model is ooit nog officieel uitgeroepen tot ‘Getaway Car of the Year’. Later gingen dieven en bankrovers vaak over op Audi's RS4 en RS6. In Nederland wordt vooral dat laatste model vaak gestolen, om vervolgens te worden ingezet voor plofkraken in Nederland en Duitsland.

Bekijk hier de reactie van bezoekers van de tentoonstelling, enkele dagen na de ontvreemding van het toilet.

Volledig scherm
De schade die overbleef nadat de wc-pot was gestolen © Carscoops
  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.