Volledig scherm
© thinkstock

Politieman dreigt met boete omdat vrouw borstvoeding geeft in auto

De Belgische politie is een tuchtprocedure gestart tegen een agent die dreigde een vrouw uit Brugge te beboeten omdat ze in haar eigen auto borstvoeding gaf. De politieman ging hevig tekeer tegen de moeder en vertelde dat ze aan ‘openbare zedenschennis’ deed. 

De feiten dateren al van afgelopen zomer, maar nu pas maakt de Brugse vrouw haar verhaal bekend. Nefera Mavambu was met de auto onderweg toen haar zoontje onbedaarlijk begon te huilen: hij had dorst. Niets hielp om hem te sussen, dus besloot de 30-jarige moeder om haar wagen langs de kant van de weg te parkeren en haar zoontje aan de borst te leggen.

,,Plots klopte er iemand op mijn autoruit”, vertelt de moeder. Een politieman van de federale wegpolitie vroeg het raampje naar beneden te doen. ,,Dat doen we hier niet hè”, klonk het nors. De agent beval haar onmiddellijk te stoppen met de borstvoeding. ,,Het gaat hier om openbare zedenschennis. Iedereen kan het hier zien”, klonk het. De vrouw maakte duidelijk dat ze in haar eigen auto zat en op een parkeerplaats stond, maar de agent beval nogmaals te stoppen en dreigde met een proces-verbaal. 

De vrouw besloot een klacht in te dienen. ,,Mensen op zo’n manier behandelen, dat kan echt niet. Als moeder is het pijnlijk en shockerend om zo hard aangepakt te worden, enkel en alleen omdat je borstvoeding geeft.” Omdat de klacht maanden na de feiten nog steeds geen reactie opleverde, besloot het Brugse koppel een open brief te schrijven. Bij de federale politie benadrukken ze dat de zaak niet in de doofpot wordt gestopt. ,,We betreuren dit voorval en zijn een tuchtdossier opgestart tegen de politieman", zegt woordvoerster Sarah Frederickx. ,,Het is nog wachten op de resultaten daarvan, maar we willen benadrukken dat het geven van borstvoeding absoluut niet valt onder openbare zedenschennis. Het is de normaalste zaak van de wereld.” 

Kijk hier naar onze videoserie De Roze Hel over het moederschap:

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto