Prins Charles achter het stuur van 'zijn' Aston Martin
Volledig scherm
Prins Charles achter het stuur van 'zijn' Aston Martin © PA Images

Prins Charles reed 17 jaar in deze cabriolet en nu is ‘ie te koop

De Aston Martin Virage Volante uit 1994 die eigendom was van de Prins van Wales, wordt op 7 december geveild. De auto is voorzien van een speciaal ‘suikerklontjescompartiment’ voor de prinselijke polopaarden.

Prins Charles en het Britse koningshuis zijn flink in het nieuws. Sterker nog: er lijkt bijna geen onderwerp te zijn dat niet kan worden teruggevoerd op de bewoners van Buckingham Palace en auto’s zijn blijkbaar geen uitzondering. Want wie zichzelf ook een beetje koninklijk wil voelen, kan nu de voormalige cabriolet van prins Charles kopen.

De Aston Martin Virage Volante uit 1994 werd bijna 15 jaar aan de Prins van Wales geleast voordat hij in 2008 aan de fabrikant werd teruggegeven en op het hoofdkantoor van het bedrijf werd tentoongesteld. De auto wordt nu geveild bij Bonhams met een geschatte verkoopprijs van 275.000 pond, oftewel 323.000 euro. De huidige koper schafte de auto in 2012 aan voor 113.300 dollar, dus als de auto voor de ‘estimate’ weggaat, wordt er een mooie winst gemaakt.

Aston Martin interieur
Volledig scherm
Aston Martin interieur © Bonhams

De prins liet ook enkele upgrades doorvoeren. Zo werd de oorspronkelijke 5,2-liter V8-motor vervangen door een 6,3 liter blok, wat betekent dat de auto een topsnelheid van 280 km/u per uur kon halen. De auto heeft slechts 34.000 mijl gereden, oftewel 54.717 kilometer.

De buitenkant van de auto is racing green, terwijl het interieur is bekleed met crèmekleurig leer. Het leer strekt zich zelfs uit tot een speciaal compartiment, waarvan wordt beweerd dat prins Charles daar de suikerklontjes bewaarde voor zijn polopaarden. De Aston was op een bepaald moment ook uitgerust met een politieradio, maar die is verwijderd.

'Royal' Aston Martin Volante
Volledig scherm
'Royal' Aston Martin Volante © Bonhams

De relatie van Aston Martin met de Windsors gaat terug tot prins Philip, die het merk voor het eerst benaderde in 1954 voor een Lagonda, die hij en de koningin als privévoertuig wilden gebruiken. Zelfs prins William en Kate verlieten Buckingham Palace op hun trouwdag in een klassieke Aston Martin van prins Charles. De veiling van de groene Volante vindt plaats op 7 december.