Radicaal-linkse groep claimt aanslag op stroomkabels naar bouwterrein Tesla-fabriek Duitsland
Een Duits politieteam gespecialiseerd in de bestrijding van politiek gemotiveerde misdaad onderzoekt een brand in hoogspanningsstroomkabels naar Tesla’s in aanbouw zijnde ‘gigafabriek’ bij Berlijn. De eerste bevindingen wijzen op brandstichting. Op een links-extremistische site is een bericht verschenen waarin de aanslag wordt opgeëist, meldt de omroep RBB (Berlin-Brandenburg).
De kabelbrand brak omstreeks 02.50 uur uit op zo'n 500 meter van het bouwterrein van Tesla's eerste Europese autofabriek bij Grünheide, aan de zuidoostrand van Berlijn. Het vuur werd ontdekt doordat ook zo’n drie vierkante meter van het omliggende bosperceel in brand stond. Het is er gortdroog door drie warme zomers op rij en nauwelijks regen.
Uit de eerste bevindingen is gebleken dat de zes bovengrondse, armdikke stroomkabels van buitenaf zijn beschadigd, meldt de politie van de deelstaat Brandenburg. Ze gaat volgens de publieke omroep RBB (Berlin-Brandenburg) uit van een doelgerichte aanslag waarbij een vuurversneller is gebruikt en sluit een politiek motief niet uit. Speurders van de deelstaatrecherche krijgen bij hun onderzoek daarom bijstand van collega's van de staatsveiligheid.
Die laatsten houden zich bezig met de bestrijding van politiek gemotiveerde misdaad en onderzoeken de echtheid van het bericht op een radicaal-linkse site waarin de aanslag wordt opgeëist. ‘Tesla is niet groen, noch ecologisch of sociaal’, schrijft de ‘vulkaangroep’ op indymedia.org. De groep claimt de stroomtoevoer naar de bouwplaats te hebben onderbroken door het in brand steken van de zes hoogspanningskabels.
Tesla is niet groen noch ecologisch of sociaal
Of de stroomtoevoer daadwerkelijk onderbroken was, is onduidelijk. Volgens de RBB was de stroomtoevoer tussen de centrale in Erkner en het bouwterrein enige tijd onderbroken. Een bouwvakker op het terrein verklaarde tegenover lokale media dat er een korte stroomstoring was, waarna de noodvoorziening in werking zou zijn getreden. Tesla noch de politie hebben dat bevestigd. Hoewel de stroomkabels door de brand zijn beschadigd, eentje zelfs ernstig, werken ze nog steeds.
Omstreden
De komst van de fabriek voor elektrische auto’s is omstreden vanwege zijn ligging naast een waterwingebied. Tesla’s fabriek voor elektrische auto's verrijst op een 300 hectare grote kavel in een bos- en merengebied zo’n 30 kilometer ten zuidoosten van Berlijn. Beide deelstaten zijn blij met de komst van Elon Musks Europese paradepaardje dat tussen de 9000 en 12.000 banen zal scheppen in een regio waar veel bedrijven na de val van de Muur moesten sluiten.
Een kleine groep omwonenden vreest vooral voor een watertekort. Tesla schat 372.000 liter water per uur te verbruiken bij de maximale productie van 500.000 auto’s per jaar. Volgens topman Elon Musk is het geschatte waterverbruik gebaseerd op ‘een mogelijke, uitzonderlijke piek’ en ligt het normale verbruik veel lager.
De tegenstanders vrezen ook files en CO2-uitstoot. Dit door de auto’s van Tesla-medewerkers, de zeshonderd vrachtwagens die de fabriek dagelijks bevoorraden voor de productie van de Tesla-types 3 en Y én de zes goederentreinen met geproduceerde elektrische auto’s die driemaal daags vertrekken.
Tesla heeft op dit moment twee andere ‘gigafabrieken’, één in de VS en één in Sjanghai, China. De autoproductie in de gigafabriek bij Berlijn zou in juli 2020 beginnen maar staat nu gepland voor eind dit jaar. Oorzaak zijn vertragingen bij de bouw, onder andere door kort gedingen van natuurbeschermingsgroeperingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Kan het kwaad als ik de stoeprand raak?’
‘De gemeente heeft mijn straat verbouwd, maar ik ben nog zo gewend aan mijn oude parkeerplaats dat ik na twee maanden nog steeds denk dat ik op mijn oude plek sta', schrijft lezer Lachman Ruitspek in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik blijf dus met mijn Citroën C5 Aircross tegen die stoeprand aanrijden. Kan dat kwaad voor de ophanging?’ -
PREMIUMrotondes
‘Heilige graal van verkeersveiligheid’ blijkt gevaarlijker voor fietsers dan gedacht
De rotonde wordt al decennia bejubeld als het summum van verkeersveiligheid. Nieuw onderzoek toont echter aan dat rotondes voor fietsers juist ónveiliger zijn dan gewone kruispunten. Reden is dat het verkeer afgelopen jaren fors is veranderd. -
AUTOTEST
Test Dacia Jogger: prijspakker uit Roemenië
Met de Jogger zet Dacia zijn traditie voort: veel voor weinig. Hij is relatief goedkoop, maar biedt heel veel ruimte en zelfs zeven zitplaatsen. Het maakt hem uniek in zijn prijsklasse. -
PREMIUM
Terwijl auto’s gewoon voortrazen, wordt een nieuwe snelweg over het Terbregseplein getrokken
Rij over het Terbregseplein in Rotterdam en het kan je onmogelijk ontgaan: de verlengde A16 komt eraan. Terwijl auto’s gewoon voortrazen, wordt de nieuwe snelweg er in delen gebouwd en langzaam over het verkeersknooppunt heen getrokken. We namen een kijkje in deze bijzondere bouwput. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Einde van het gezinsbusje: waarom de nieuwe Renault Scenic totaal anders wordt
Ook Renault stopt met het maken van gezinsbusjes. De komende generatie van de Scenic, waarvan het merk vandaag een voorbode heeft onthuld, wordt niet langer een zogenoemde MPV (Multi Purpose Vehicle) met bovengemiddeld veel ruimte. De opvolger gooit het over een heel andere boeg, en daar heeft het Franse merk goede redenen voor. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.