Rauw, luid en karaktervol: waarom de Audi RS3 een ‘uitgestorven’ benzinemotor krijgt
De zojuist onthulde Audi RS3 krijgt opnieuw een benzinemotor met vijf cilinders. De 400 pk sterke 2.5 TFSI heeft indrukwekkende cijfers en maakt de sportiefste A3 bloedsnel, maar waarom houdt Audi als één van de laatste automakers vast aan dit bijna verdwenen motortype?
Ten eerste maken de prestaties van de nieuwste sportieve Audi meteen duidelijk waar de RS3 staat in de pikorde. Dit is met overtuiging de snelste en dikste versie van de huidige A3 die je kunt bestellen: met een vermogen van 400 paardenkrachten (ofwel 294 kilowatt) is hij op papier even krachtig als het huidige model, maar volgens Audi sprint de nieuwe RS nóg sneller van nul naar 100 kilometer per uur. Waar de uitgaande generatie 4,1 seconden nodig had voor die sprint, duikt de vandaag onthulde versie net onder de vier tellen met een acceleratietijd van 3,8 seconden. Er is op dit moment geen ‘hete hatchback’ (zoals dit soort gepeperde versies van normale vijfdeurs gezinsauto’s in de volksmond bekend staan) die dit kan evenaren.
De topsnelheid is al even bizar: standaard redt de RS3 250 kilometer per uur, maar tegen bijbetaling rekt Audi de elektronisch geregelde begrenzer op naar 270. Wie het RS Dynamic-pakket en de peperdure keramische remmen aanvinkt op het bestelformulier, mag van Audi zelfs doorstomen tot 290 kilometer per uur. Met dat bijna onvoorstelbare getal zet Audi de meeste concurrenten – die het veelal bij 250 kilometer per uur voor gezien houden – meteen al op een aardige achterstand. Bestuurders van andere sportieve modellen zoals de Volkswagen Golf R, de Renault Megane RS en de BMW M135i kijken al snel tegen de achterbumper van deze Audi aan.
Dankzij een elektronisch aangestuurde torque splitter heeft de RS3 bovendien een extra sportief weggedrag, zo belooft Audi. Deze voorziening zit tussen de achterwielen en kan de aandrijfkrachten tussen de wielen razendsnel verdelen en aanpassen, waardoor de auto meer tractie houdt in snel genomen bochten. De RS3 heeft standaard vierwielaandrijving en komt beschikbaar als vierdeurs ‘Limousine’ en als vijfdeurs ‘Sportback’.
Onderscheiden
De prestaties vormen met andere woorden een goede reden waarom Audi kiest voor een vijfcilindermotor, waarbij het motorblok dus bestaat uit vijf verbrandingskamers op een rij. De 2.5 TFSI is simpelweg enorm krachtig en staat bekend als een motor die langdurig goed blijft presteren.
Maar onmisbaar is de extra cilinder ook weer niet: Audi’s aartsrivaal Mercedes-Benz laat zien dat je met vier cilinders ook meer dan indrukwekkend vooruit kunt komen. Zo levert de tweelitermotor in de sterkste AMG-versie van de A-klasse (de A45 S) met 421 pk (310 kW) nog meer vermogen dan de RS3, al is de Mercedes op papier niet sneller dan de Audi.
De voornaamste verklaring waarom het merk uit Ingolstadt de vijfcilinder nog in leven houdt, is omdat de RS3 zich daarmee beter kan onderscheiden van de rest. Steeds meer automerken kiezen immers voor een motor met vier cilinders – al dan niet ondersteund door elektromotoren. Zelfs BMW, dat alleen voor bepaalde modellen nog grotere motorblokken blijft bouwen, gaat langzaam maar zeker overstag. Kleinere motoren zijn uiteraard lichter en goedkoper – buiten dat ze over het algemeen ook net iets zuiniger zijn dan een motorblok met vijf cilinders. De 2.5 TFSI is geen zuinigheidswonder - al geeft Audi nog geen verbruikscijfers op - maar het feit dat de RS3 als één van de weinige modellen nog wél zo’n motor in zijn neus heeft, maakt hem zeker bijzonder.
Emoties
Audi speelt met deze motor sowieso in op de emoties van autorijden. Vijfcilindermotoren maken van zichzelf al een karaktervol, ietwat roffelend geluid maar Audi trekt in de nieuwe RS3 een hele trukendoos open om die klanken extra kracht bij te zetten. Zo claimt het merk een primeur te hebben met volledig variabele kleppen in de uitlaat, waarmee de bestuurder zelf kan kiezen hoe indringend het geluid is. Hoe verder de kleppen zich openen, hoe harder het geluid. Bovendien levert Audi een optioneel RS-sportuitlaatsysteem ‘dat de vijfcilinder-soundtrack nog sterker aanzet’.
Tot slot grijpt Audi met dit type krachtbron terug op een belangrijk deel van de merkgeschiedenis. Een aantal van de meest iconische Audi’s (zoals de Sport Quattro en de RS2) werden namelijk ook geleverd met een vijfcilinder, en die historische familiebanden houdt het merk maar wat graag in leven.
Andere autofabrikanten zoals Volvo, Volkswagen en Ford hadden vroeger ook motoren met vijf cilinders in hun aanbod, maar bij die merken zijn ze inmiddels al stuk voor stuk verdwenen. De kans dat ze terugkeren is bovendien nihil, vanwege de steeds strengere uitstooteisen en de opkomst van (semi-)elektrisch rijden. Met de nieuwe RS3 introduceert met Audi met andere woorden een auto van een uitstervend soort, en dat zou zo maar eens zijn grootste charme kunnen zijn.
Meer informatie over de Audi A3 en RS3 vind je hier bij AutoWeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Beloning voor automobilist die zich netjes aan de snelheid houdt: sympathiek idee, maar werkt het?
Om inwoners te stimuleren niet te hard te rijden, stelt Alphen voor om een ‘snelheidsmeterspaarpot’ te introduceren. Het idee: er wordt een bedrag gespaard wanneer een automobilist een bepaald punt passeert binnen de maximum snelheid. De vraag is of het werkt.Alphen aan den Rijn -
Dreigt het einde voor benzine- en dieselmotoren?
De Europese Commissie wil vanaf 2035 een einde maken aan verbrandingsmotoren op benzine of diesel. Als het aan Brussel ligt, worden autofabrikanten vanaf dat jaar verplicht nul procent CO2 uit te stoten. Dit is niet mogelijk met auto's op benzine of diesel, staat in een ambitieus klimaatplan. Maar dat is nog lang geen gelopen koers. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Over vijf jaar zijn alle nieuwe Audi-modellen elektrisch, maar voor China wordt een uitzondering gemaakt
-
-
-
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
Een powernap na je werk om te voorkomen dat je achter het stuur in slaap valt, een overnachting tijdens een vakantierit, of de stoel achterover omdat je bang bent dat je te veel gedronken hebt na een feestje: het lijkt soms een goed idee. Maar mag het eigenlijk wel, slapen in je auto? -
auto-expert4
Worden elektrische auto’s vaker van achteren aangereden?
Een elektrische auto gaat al remmen zodra je het gaspedaal loslaat. Maar hoe zit het dan met de remlichten? Botst bij deze auto's vaker een andere auto achterop, vraagt lezer Jan van der Vlist zich af. Auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.