Snel, wendbaar, doeltreffend: Oekraïens leger zet e-bikes in als antitankwapens
In de strijd tegen de Russische indringers nemen gespecialiseerde Oekraïense eenheden hun toevlucht tot een verrassende tactiek: bewapende tweewielers. E-bikefabrikanten werken hiervoor samen met het Oekraïense leger.
Het was lang een goed bewaard geheim, maar de Oekraïense producent van e-bikes, Delfast, heeft toestemming gekregen van het leger om te onthullen hoe de snelle én erg stille elektrische fietsen hun steentje bijdragen om de vijand te verrassen en te verslaan.
Oprichter en ceo van het bedrijf, Daniel Tonkopi, deelde twee foto’s van zijn e-bikes op sociale netwerken. Eigenlijk gaat het om mountainbikes met enorme accu’s en gemonteerde transportboxen voor een NLAW, next generation light antitankwapen.
Volgens de fabrikant haalt het afgebeelde model ‘Top 3.0' een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur en heeft de fiets een actieradius van ruim 300 kilometer. De prijs voor zo’n e-bike ligt normaal rond de 7000 euro - uiteraard zonder raketwerper.
Doeltreffend en dodelijk
In combinatie met een NLAW wordt de tweewieler een uiterst doeltreffend en dodelijk wapen. Een NLAW weegt ongeveer 12 kilo, waarvan de raket bijna 7 kilo voor haar rekening neemt. De maximale reikwijdte van de huidige modellen ligt rond de 800 meter.
Het NLAW-systeem werkt volgens het fire-and-forget-principe: na de lancering vindt de raket het doelwit zonder verdere tussenkomst van soldaten. Dus het enige wat de troepen hoeven te doen, is afstappen, het wapen uit de transportbox halen, richten, schieten, inpakken en wegwezen.
Ook de Oekraïense e-bikefabrikant Eleek is betrokken bij de uitrusting van het leger. In een video is een commandant van het Georgische Nationale Legioen te zien op een Eleek Atom. Ook hier gaat het om zeer snelle e-bikes met een motorvermogen van zo’n 3000 watt en grote accu’s. De fabrikant stelt dat een Eleek Atom zo’n 100 kilometer per uur haalt en pas na 150 kilometer opnieuw moet worden opgeladen. De prijs voor een Eleek ‘Military Edition’ is 3440 euro.
Het idee van bewapende tweewielers is zeker niet nieuw. Soldaten gebruikten al in de Tweede Wereldoorlog dergelijke motorfietsen en scooters, ook al waren deze voertuigen in die tijd veel luidruchtiger. Vervolgens werd in de jaren 50 een legendarische scooter gebouwd, de Vespa 150 TAP antitank-scooter, beter bekend als de ‘Bazooka Vespa’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
MET VIDEO
De windtunnel is het nieuwste wapen in autoland: deze nieuwe Hyundai laat zien waarom
Hyundai heeft het doek getrokken van een compleet nieuwe elektrische auto, de Ioniq 6. Dat is – in tegenstelling tot de al bekende Ioniq 5 – geen hoekige en hoge SUV, maar een lage, extreem gestroomlijnde vierdeurs sedan. Zijn ronde vormen zijn opnieuw een bewijs dat de windtunnel steeds belangrijker wordt in autoland. -
PREMIUM
Pompende beats, tribals en clubs: ‘rebels’ Cupra wil vooral géén Seat zijn
Sinds 2018 staat het automerk Cupra op eigen benen, als brutaler alternatief voor Seat. De toekomstplannen en tribals glimmen je tegemoet, maar wat schuilt er achter de pompende beats, bonte kleuren en hippe marketingpraat? -
Fietstest
Dit zijn de beste elektrische fatbikes
Wat te vertellen over onze nieuwe testcategorie ‘fatbike’? Zien is geloven! De wielen zijn ‘oversized’, geschikt voor het rijden op een zachte ondergrond als sneeuw, zand, moeras of modder. Er wordt op geracet, maar wij gebruiken ze ook voor de goede sier in de stad. Relaxed, laag, krachtig en gemakzuchtig kunnen ze zijn. Als het rijden op een Harley-Davidson, maar dan een van het geslacht e-bike. -
Waarom dit Volkswagen-busje 364.900 euro kost
De hoge prijs van deze Volkswagen-bus is deels te verklaren doordat het helemaal geen Volkswagen-bus is, maar een Porsche. Er zouden maximaal 10 modellen van deze VW T3 met een Porsche 911-motor zijn gebouwd.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Zelden voorgekomen: automobilisten tanken diesel vermengd mét water bij tankstation
Een pompstation in Alphen heeft vervuilde diesel aan zijn klanten geleverd. De gedupeerden kregen hierdoor problemen met hun auto. Volgens de eigenaar van het tankstation is er sprake van een incident. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.