McLaren Senna
Volledig scherm
McLaren Senna © McLaren

Sportwagenfabrikant McLaren wankelt, F1-auto’s in onderpand geven kan niet

McLaren heeft naar eigen zeggen 280 miljoen euro nodig om de coronacrisis te overleven. Het Britse sportwagenmerk verkoopt vanwege de coronacrisis veel minder auto’s en ontvangt nauwelijks geld nu het F1-seizoen nog niet begonnen is.

Het noodplan behelsde het in onderpand geven van een groot aantal historische Formule 1-auto’s en andere klassiekers, plus het belenen van het eigen hoofdkantoor. Helaas voor McLaren wordt het merk nu teruggefloten door de obligatiehouders omdat de collectie auto’s in 2017 al in onderpand is gegeven voor het uitkopen van oud-topman Ron Dennis.

Dat zou blijken uit informatie van de Financial Times. Eind maart legde McLaren de productie van sportauto’s stil. Destijds werd gemeld dat de productie eind april hervat zou worden, maar het is niet duidelijk of dat ook gebeurd is. Eerder liep McLaren al steun van de Britse overheid mis. Aandeelhouders staken reeds 300 miljoen pond aan eigen vermogen in het bedrijf, maar dat is kennelijk niet genoeg.

Ook de Britse sportwagenfabrikant Aston Martin verkeert in zwaar weer door de coronacrisis, de Brexit en de handelsoorlogen. Het merk hoopt op tijd zijn eerste SUV met de naam DBX af te hebben, zodat die auto het merk er weer bovenop kan helpen. Eerder al schoot de vader van F1-coureur Lance Stroll te hulp met een kapitaalinjectie van een half miljard. 

Bekijk hieronder onze meest bekeken video's:

  1. ‘Waarom zit er geen instructieboekje bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Waarom zit er geen instructie­boek­je bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’

    ,,Bij aflevering van mijn nieuwe Ford Fiesta Titanium werden alle ‘toeters en bellen’ in de auto uitgelegd. Thuisgekomen was ik meer dan de helft vergeten en wilde via het instructieboekje alles nazien. Maar helaas: geen boekje. Dealer gebeld: dit wordt niet meer meegeleverd en alles is via internet te achterhalen. Er wordt blijkbaar niet meer aan de oudere automobilisten gedacht en een instructieboekje van €26,50 meeleveren is blijkbaar te duur”, aldus lezer Sonja Doorschodt.