Test Opel Astra: koning van het zitcomfort
AUTOTESTDe Opel Astra gaat al heel lang mee, maar nooit eerder oogde hij zo stoer en spannend als de nieuwe generatie. Zijn fantastisch zittende stoelen maken zo mogelijk nog meer indruk.
Opel Astra 1.2 Turbo (130 pk/96 kW), vanaf 29.549 euro
Jaren geleden zocht Opel al aansluiting bij Duitse fysiotherapeuten om de beste autostoel te ontwikkelen. Deze AGR-stoelen kun je ook in de nieuwe Astra bestellen en ze bieden de beste steun en het beste comfort in de markt. Niet alleen door hun vorm, maar ook door de schijnbaar eindeloze mogelijkheden om ze helemaal aan jouw lichaam aan te passen. De zitting is zelfs aan de voorkant apart in hoogte verstelbaar. Mensen met een zwakke rug moeten deze Opel beslist op hun lijstje zetten.
Verder heeft de Astra overduidelijk een metamorfose ondergaan om zijn imago als ietwat oubollige burgermansauto definitief van zich af te schudden. Hij ziet er nu - vooral aan de buitenkant - spannend en stoer uit.
De zitruimte op de achterbank valt tegen en dat is geen verrassing. Technisch is de Astra immers gebaseerd op de al even nieuwe Peugeot 308 en die treft hetzelfde lot. Onhandig in een gezinsauto is ook de tunnelconsole die tussen de voorstoelen begint maar te ver richting de achterbank uitsteekt. Hierdoor kun je hooguit met twee volwassenen fatsoenlijk achterin zitten. De bagageruimte in deze Astra is met 422 liter voldoende, maar wie meer wil, kan beter kiezen voor de Sports Tourer die 598 liter biedt.
Bekijk hier de prijzen en specificaties van alle Opel Astra-uitvoeringen, verzameld door AutoWeek.
Vergeleken met de Peugeot 308 laat het klimaat zich in deze Opel makkelijker regelen. Met fysieke knoppen regel je dat het warmer of kouder wordt in de auto. Maar het infotainment werkt qua snelheid en intuïtieve bediening nog niet ideaal.
De 1,2 liter driecilinder turbo-benzinemotor (testverbruik 1 op 17) blijkt niet te rumoerig en heeft een soepel karakter, maar hij maakt van deze Astra geen snelheidsduivel. Verder stuurt deze Opel fijn en hij ligt stevig op de weg. Dat wordt gecombineerd met goed veercomfort.
Plus
+ Heerlijk zittende en veelzijdig verstelbare voorstoelen.
+ Prima weggedrag.
+ Fijne aandrijflijn.
+ Origineel design.
Min
- Zitruimte op de achterbank valt tegen.
- Infotainment kan beter.
- Menig concurrent rijdt sneller.
Eindcijfer
8,1
Conclusie
In de nieuwe Opel Astra zit je lekkerder dan bij de concurrentie. Bovendien ziet hij er spannend uit en laten zijn aandrijflijn en weggedrag weinig te wensen over. Jammer dat de zitruimte op de achterbank hem niet tot ideale gezinsauto maakt.
Extra testnotities
Het instrumentarium ziet er fraai uit en geeft goede, duidelijke informatie. Over het toerental bijvoorbeeld (veel nieuwe auto’s melden dat niet meer) en ook over de te verwachten actieradius.
Een volledig elektrische versie van de nieuwe Astra is er nog niet, maar die komt eind 2023. In de tussentijd kun je wel voor een plug-in hybride kiezen.
Voor de caravanliefhebbers: deze Astra mag een geremde aanhanger tot 1250 kilo trekken.
De laadvloer is uitneembaar. Onder die vloer schuilt nog een flinke, extra bergruimte.
De ontgrendeling van de achterklep is geïntegreerd in het merkembleem.
De Opel Astra is te koop vanaf 28.549 euro. Dan krijg je de 1.2 Turbo met 110 pk/81 kW motorvermogen en uitrustingsniveau Business Edition. Getest is de sterkere 1.2 Turbo (130 pk/96 kW), die vanaf 29.549 euro in de prijslijst staat. Maar deze auto heeft de rijkere GS Line-uitrusting waarmee zijn prijs op 34.849 euro komt. Hij heeft ook nog een flink aantal opties aan boord, zoals vijfspaaks 18 inch lichtmetalen wielen, verwarmbare Sport AGR-stoelen met nappaleer, stuurverwarming, frontcamera, navigatie, head-up-display, hi-fi-soundsystem, Intellilux Pixel-koplampen, regensensor, draadloze telefoonoplader en een geavanceerd luchtverversingssysteem dat Clean Cabin/Intelli Air heet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlander (59) rijdt Duitse schoolbus bijna van snelweg af en filmt dat met zijn eigen dashcam
Een 59-jarige Nederlander is gisteren aangehouden door de politie in Duitsland nadat hij een bus met 43 schoolkinderen bijna van de snelweg af had gereden. Één meisje raakte daarbij gewond. De verkeersvandaal bleek bij zijn aanhouding zijn daden met zijn eigen dashcam gefilmd te hebben. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Huurauto’s heel erg duur: in dit populaire vakantieland betaal je het meest
Huurauto’s op populaire vakantiebestemmingen zijn ruim anderhalf keer zo duur dan vóór de uitbraak van het coronavirus. Wie deze zomervakantie een auto wil huren, is in Italië het meeste kwijt: daar betaal je ruim twee keer zoveel als drie jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie De Vakantiediscounter. -
PREMIUM
Van vervuilende diesel naar 100 procent elektrisch vervoeren: Andries laat zien dat het gewoon kan
Driekwart van zijn wagenpark rijdt nu al elektrisch door de hele Benelux. Volgend jaar wil Andries Vlot van transportbedrijf TSN Groen in Houten een nog grotere stap zetten. Dan wil hij liefst 100 kleinere vrachtauto’s op de weg brengen waarvan de dieselmotor is ingeruild voor een elektromotor. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
AUTOTEST
Elektrisch rijden voor grote gezinnen
De Mercedes EQB is een van de weinige elektrische auto’s die zeven personen kunnen vervoeren. Dat is ideaal voor grote gezinnen, of voor het teamvervoer van en naar de sportclub. -
AUTOTEST
Test Peugeot 308 SW Hybrid: rijdt fijn, maar wel wat krap achterin
De Peugeot 308 SW is er voor het eerst ook als plug-in hybride. Gezien de enorme populariteit van de SUV zou je bijna vergeten dat zo’n stationwagon eigenlijk ook heel handig is.