Test Toyota C-HR: Aandachttrekker
zonder stekker
AutotestToyota C-HR 1.8 Hybrid, vanaf € 30.195
De Toyota C-HR is in veel opzichten net even anders. Dat begint al bij het eigenzinnige design en bij de keuze voor hybride-aandrijving zonder stekker.
Waar andere autofabrikanten bij hybride-SUV's vooral kiezen voor een plug-in met stekker, doet Toyota dat gewoon zonder. Zoals het merk dat ook al jarenlang met de Prius doet. Tegelijkertijd brengt de combinatie van benzine- en elektromotor wél een lager verbruik met zich mee. Tijdens de test lag het benzineverbruik rond 1 op 18.
Design
Niet alleen met zijn techniek, ook met zijn uitbundige design valt de C-HR op tussen alle andere SUV's die er tegenwoordig rondrijden. Als je in de C-HR eenmaal achter het stuur zit, valt op hoe ook het interieur tot in detail creatief is vormgegeven. Misschien voor menigeen te druk, maar apart en eigentijds is het wel. En de gebruikte materialen zien er mooi uit en voelen prettig aan. Het infotainment is helemaal bij de tijd, maar zou soms logischer en sneller moeten werken. De veiligheidsuitrusting is dik voor elkaar.
Zitruimte is er genoeg, maar de bagageruimte is minder dan bij sommige concurrenten. Bovendien is de laadvloer niet helemaal vlak. Het coupé-achtige design brengt enkele praktische nadelen met zich mee. Op de achterbank heb je weinig zicht door de kleine zijramen en de portiergrepen zitten daar onhandig hoog. Ook heeft de bestuurder beperkt zicht schuin naar achter.
Voorbeeldig
De benzine- en elektromotor werken voorbeeldig samen. Meestal rijd je fluisterstil en soepel elektrisch weg en je merkt nauwelijks wanneer de verbrandingsmotor erbij komt. De prestaties zijn vlot genoeg. De hybride-aandrijving brengt ook het gemak van een automaat met zich mee. Alhoewel deze CVT-automaat soms irriteert. Hij laat de benzinemotor te veel toeren maken als je even wat meer prestaties vraagt en dat gierende geluid stoort.
In het weggedrag blijkt dat de C-HR er niet alleen spannend uitziet, maar ook zo rijdt. Hij stuurt prettig scherp en direct en ligt steviger op de weg dan menig andere SUV. Alleen het veercomfort zou beter kunnen.
PLUS
Zuinige hybride-aandrijving. Voorbeeldig weggedrag. Karaktervol design.
MIN
Zitcomfort achterin. Soms gierend motorgeluid. Bagageruimte houdt niet over.
EINDCIJFER
7,0
CONCLUSIE
De C-HR Hybrid is een van de zuinigste SUV's die je momenteel kan kopen. Zijn rijkarakter is uitdagend, maar aan het comfort en gebruiksgemak valt nog wel wat te verbeteren.
EXTRA TESTNOTITIES
- Wie die een caravan wil trekken, kan deze hybride maar beter aan zich voorbij laten gaan. Het maximale trekgewicht is 725 kg. Een fietsdrager met elektrische fietsen is natuurlijk geen enkel probleem. Alternatief is de 1,2 liter turbo-benzinemotor (116 pk), waarmee je 1.300 kg mag trekken. Diesel kent de C-HR niet.
- Onhandig is nog steeds dat Toyota, als veel andere Japanse merken, weigert de tankklep in de centrale vergrendeling op te nemen. Hierdoor moet je bij het tanken eerst op een knop in het dashboard drukken.
- Het verbruik en de CO2-uitstoot van een hybride zonder stekker niet zo spectaculair laag als bij een plug-in, want die kan veel langer volledig elektrisch rijden. Maar zo’n gewone hybride is een mooi compromis. Immers, niet iedereen vindt dat ‘stekkeren’ echt handig en niet iedereen heeft thuis een laadaansluiting binnen handbereik.
- Driekwart van de kopers van de C-HR koos tot nu toe voor de hybride, alhoewel deze Toyota ook als gewone (en goedkopere) benzineversie verkrijgbaar is. Maar nu de C-HR hybride tijdelijk (t/m 31 maart 2018) als hybride wordt aangeboden voor dezelfde prijs, zullen ongetwijfeld nog meer kopers ervoor kiezen. Hiermee is zijn vanaf-prijs verlaagd € 27.495. Dat is ook goed nieuws voor kopers van Toyota C-HR occasions die een hybride willen. Die hebben straks ruime keuze.
- De geteste auto is de 1.8 Hybrid Bi-Tone. Die heeft o.a een JBL premium audiosysteem met 9 luidsprekers inclusief subwoofer standaard, alsmede een zwart dak en 18 inch lichtmetalen wielen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Is een kleinere thuiskomer een probleem?’
‘Mijn Renault Scenic staat op 20-inch wielen. De wielmaat van mijn thuiskomer-reservewiel is echter slechts 17-inch', schrijft lezer André van Veghel in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Kan dat problemen opleveren als op dezelfde as twee wielen zitten met verschillende omtrek?’ -
PREMIUMrotondes
‘Heilige graal van verkeersveiligheid’ blijkt gevaarlijker voor fietsers dan gedacht
De rotonde wordt al decennia bejubeld als het summum van verkeersveiligheid. Nieuw onderzoek toont echter aan dat rotondes voor fietsers juist ónveiliger zijn dan gewone kruispunten. Reden is dat het verkeer afgelopen jaren fors is veranderd. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Dronken Nederlandse (57) wil auto op landingsbaan parkeren in Düsseldorf
Een 57-jarige Nederlandse vrouw heeft voor commotie gezorgd op het vliegveld van Düsseldorf toen ze gisterochtend op een landingsbaan wilde parkeren, zodat ze haar vlucht naar Spanje zou halen. Ze nam ‘park and fly’ wel erg letterlijk, grapt de Duitse politie.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Einde van het gezinsbusje: waarom de nieuwe Renault Scenic totaal anders wordt
Ook Renault stopt met het maken van gezinsbusjes. De komende generatie van de Scenic, waarvan het merk vandaag een voorbode heeft onthuld, wordt niet langer een zogenoemde MPV (Multi Purpose Vehicle) met bovengemiddeld veel ruimte. De opvolger gooit het over een heel andere boeg, en daar heeft het Franse merk goede redenen voor. -
In dit Duitse hotel rijd je met de auto tot aan de deur van je kamer, ook op de verdiepingen
In een hotel in Frankfurt kunnen gasten met de auto naar hun kamer rijden. Een woongebouw in Berlijn diende als voorbeeld. Een tweede autohotel is in aanbouw in Düsseldorf.