Tijd voor een auto op stroom? Dit zijn de tien goedkoopste modellen
Elektrisch rijdenElektrische auto’s veroveren steeds meer terrein in de showroom. Wat is het huidige aanbod voor kopers die overwegen de overstap te maken? Dit zijn de tien goedkoopste modellen die momenteel te koop zijn.
Delen per e-mail
Renault Zoe
Prijs: 22.180 euro
Actieradius (NEDC-norm): 400 kilometer
Volwassen en comfortabele e-auto. Onlangs voorzien van nieuwe, 109 pk sterke motor en uitgebreid infotainmentsysteem. Kan worden gekocht met huur-accu voor 69 euro per maand. Met accu minstens 8.000 euro duurder.
+ Relatief volwassen auto.
- Accu’s huren of tegen forse meerprijs te koop.
Opel Ampera-e
Prijs: 40.995 euro
Actieradius: 520 km
Compacte, elektrische auto die verder komt dan de concurrentie. Rijdt prima. Is merkwaardig genoeg niet met geïntegreerde navigatie leverbaar.
+ Comfortabel en snel.
- Afwerkingsniveau. Geen navigatie.
BMW i3
Prijs: 43.149 euro
Actieradius: 300 km
Opmerkelijk licht door de koolstofvezel carrosserie. Origineel design. Twee varianten, 170 en 184 pk sterk. Instappen achterin is omslachtig door rare deurconstructie.
+ Uitstekende rijeigenschappen.
- Instap achterin omslachtig. Weinig beenruimte.
Kia Soul EV
Prijs: 36.335 euro
Actieradius: 250 km
Cross-over met een 110 pk sterke motor. Net even wat stoerder in vergelijking met de meeste concurrenten.
+ Comfortabel, stil en goed weggedrag.
- Beperkte bagageruimte.
Volswagen e-Golf
Prijs: 39.450 euro
Actieradius: 300 km
Eigenlijk is het een gewone Golf, maar dan elektrisch. Rijdt vlot, maar sommige concurrenten trekken aanzienlijk sneller op. Ook bij de laadpaal is de snelheid ver te zoeken.
+ Net zo goed en ruim als een gewone Golf.
- Niet erg snel, ook niet met opladen.
Citroën C-Zero, Peugeot Ion Mitsubishi i-MiEV
Prijs (vanaf): 22.360 euro
Actieradius: 150 km
Deze goedkoopste en oudste elektrische auto’s op de markt zijn technisch identiek. De 67 pk elektromotor leidt tot een top van 130 km/u. De reikwijdte beperkt de gebruiksmogelijkheden. Die is volgens de NEDC-norm 150 km, maar dat zal in de praktijk nauwelijks haalbaar zijn.
+ Goedkoopste volledig elektrische auto’s.
- Zeer beperkte gebruiksmogelijkheden.
Hyundai Ioniq
Prijs: 33.990 euro
Actieradius: 280 km
De eerste auto die van begin af aan werd ontworpen voor drie aandrijflijnen: hybride, elektrisch en plug-in hybride. Voorzien van 120 pk sterke motor.
+ Prima gezinsauto. Rijk uitgerust.
- Door zijn starre achteras is hij iets minder comfortabel dan de hybride-uitvoering.
Nissan Leaf
Prijs: 33.990 euro
Actieradius: 378 km
Bij de zojuist geïntroduceerde, tweede generatie steeg het motorvermogen van 109 naar 150 pk. Jammer dat hij niet ruimer is geworden. Kan als enige ook energie teruggeven en dat is interessant voor de toekomst.
+ Prettige rijeigenschappen.
- Opladen thuis duurt lang.
VW e-Up
Prijs: 26.900 euro
Actieradius: 160 km
Wordt aangedreven door een 82 pk sterke elektromotor, maar gaat niet harder dan 130 km/u. Verrassend ruim en opvallend comfortabel onderstel.
+ Verrassend goed veercomfort en best ruim.
- Topsnelheid en reikwijdte zijn beperkt.
Smart Fortwo en Forfour EQ
Prijs (vanaf): 23.466 euro
Actieradius: 160 km
De ForTwo is een hippe tweezits stadauto met 82 pk motor. De langere vierpersoons Forfour is slechts 400 euro duurder. De ForTwo bestaat zelfs als cabrio, vanaf 26.807 euro.
+ Zeer wendbaar. Ook als vierpersoons en cabrio.
- Stoterig veerkarakter. Nauwelijks bagageruimte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD ‘Mogen wij als Nederlanders ook met een Duits kenteken rijden?’
,,Mag je als Nederlander in Nederland met een auto met Duits kenteken rijden of mogen alleen bewoners in de grensstreken dat?”, vraagt lezer G. Hofmans. -
Amerikaanse verkeersautoriteit dreigt Tesla met terugroepactie
De Amerikaanse autoriteit voor de verkeersveiligheid (NHTSA) heeft autofabrikant Tesla gevraagd om 158.000 auto’s van de Model S en Model X terug te roepen. Mankementen in de boordcomputer kunnen tot onveilige situaties leiden. -
Goedkopere Porsche Taycan krijgt grotere actieradius
Porsche introduceert een nieuwe basisversie van de elektrische Taycan. De naamloze uitvoering komt een stapje onder de 4S op de menukaart te staan. Het is de eerste versie die voor minder dan een ton op de prijslijst staat, terwijl hij wel een grotere actieradius heeft dan de andere versies. De fabrikant heeft bezuinigd op de vierwielaandrijving. -
Scooterverkoop dankzij corona door het dak, steeds vaker elektrisch
Scooterdealers hebben dankzij de coronacrisis een absoluut topjaar beleefd. In totaal werden er bijna 85.000 exemplaren geregistreerd, 45 procent meer dan in 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. Eén op de vijf nieuwe scooters is elektrisch aangedreven. -
Nu instappen of nog even wachten? Deze elektrische auto's komen er binnenkort aan
De elektrische auto moet het de komende jaren helemaal gaan maken. Maar wanneer wordt het tijd om in te stappen? Deze nieuwe modellen komen er binnenkort aan.
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
‘Ochtend- en avondspits vrijwel volledig opgelost’
Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtendspits en de avondspits bijna helemaal verdwenen van de wegen. Dat meldt navigatiemaker TomTom in zijn jaaroverzicht. Op zichzelf is dit natuurlijk slecht nieuws voor een bedrijf dat groot is geworden met slimme software om files te vermijden. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Dacia Sandero: zo rijdt de nieuwste ‘Lidl op wielen’
Als vanouds is de nieuwe Dacia Sandero een soort voordeelsupermarkt op wielen: veel auto voor een overzichtelijke prijs. Waarom zou je nog doorsparen voor een A-merk?