Johan Griffioen van uitvaartonderneming De Laatste Groet.
Volledig scherm
PREMIUM
Johan Griffioen van uitvaartonderneming De Laatste Groet. © Elizabeth Heijblom

Uitvaartondernemer Johan (31): ‘Ik keek op mijn vijftiende al naar rouwauto's’

Stemmig zwart heeft allang niet meer het alleenrecht op rouw. En rouw bij een uitvaart heeft zoveel meer andere verschijningsvormen dan alleen verdriet. Voor Johan Griffioen is de uitvaartbranche zijn passie. Hij is ook thuis in de ‘moderne’ variant ervan, die kleurrijk en anders kan zijn óf is dan vroeger. Met een truck, een koets of een oldtimer naar de laatste rustplaats, het kán. 

 1. Lachgas afgelopen jaren gevonden bij 1800 ongelukken: ‘Zorgwekkend hoog aantal’
  VIDEO

  Lachgas afgelopen jaren gevonden bij 1800 ongelukken: ‘Zorgwek­kend hoog aantal’

  Er zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Dat blijkt uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS. Bij 63 dodelijke ongevallen en bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel werd lachgasgebruik geconstateerd. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) noemt het hoge aantal verkeersongelukken veroorzaakt door lachgas ‘schokkend’ en ‘zorgwekkend’.
 2. ‘Is een zesde versnelling eigenlijk wel nodig in een auto?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Is een zesde versnel­ling eigenlijk wel nodig in een auto?’

  Lezer Gus Ingram schrijft: ‘Ik heb belangstelling voor een Nissan Micra en het volgende viel mij op. Deze auto heeft drie in plaats van vier cilinders: leidt dat tot minder uitstoot en brandstofverbruik? Verder heeft hij vijf in plaats van zes versnellingen. Zo’n zesde versnelling is een overdrive, dus heb je die eigenlijk niet nodig? En tot slot heeft deze Nissan trommel- in plaats van schijfremmen. Is dat goedkoper?’