Verlaging maximumsnelheid veroorzaakt meer luchtverontreiniging
auto-expertIn steeds meer steden wordt de snelheid voor het autoverkeer verlaagd naar 30 kilometer per uur. Ook in Amsterdam heeft het gemeentebestuur dit besloten. ‘Maar langzamer rijden betekent toch ook meer vervuilend uitlaatgas?’, vraagt G.J. Roomer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.
Vraag: ‘Nu de snelheidslimiet van 30 km/u steeds meer de standaard wordt, zoals in Amsterdam, zal ik vaak in een iets lagere versnelling moeten rijden. Met als gevolg dat mijn motor meer toeren maakt. Ik vraag mij af: stoot een auto bij 30 km/u meer schadelijke uitlaatgassen uit dan bij 50 km/u?
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: ‘Op de meeste plekken in Amsterdam gaat de snelheidslimiet inderdaad omlaag van 50 km/u naar 30 km/u. De beleidsmakers verwachten dat dit tot 30 procent minder ongevallen kan leiden.
Maar wat betreft de gevolgen voor de uitstoot slaat u de spijker op zijn kop. Het gezaghebbende Franse onderzoeksinstituut Cerema heeft al eens in opdracht van de Franse overheid de uitstoot bij verschillende rijsnelheden onderzocht. Toen bleek dat auto’s verreweg de meeste CO2 uitstoten bij lage rijsnelheden. Voor stikstof en fijnstof gold min of meer hetzelfde. Het laagste brandstofverbruik en de minste uitstoot hadden auto’s bij rijsnelheden tussen de 60 en 90 km/u. Richting de 30 km/u werd het slechter. Kortom, zo’n snelheidsverlaging is misschien goed voor de verkeersveiligheid, maar niet voor het milieu.
Volgens de gemeente Amsterdam gaat het alleen in die stad al om in totaal 270 kilometer aan autowegen en straten. Uit onderzoek bleek dat 67 procent van de Amsterdammers het verkeer in zijn buurt onveilig tot zeer onveilig ervaart. En 83 procent vindt dat (te) hard rijden een belangrijke oorzaak is van onveilig verkeer. Achterliggende gedachte is overigens niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de geluidsoverlast van het autoverkeer.
De verlaging van de maximumsnelheid wordt in Amsterdam pas in december van dit jaar ingevoerd. Dat heeft alles te maken met het vele werk dat dit plan met zich meebrengt. De komende maanden zullen er overal in de stad borden worden geplaatst of vervangen. Ook worden verkeerslichten en belijningen aangepast en er komt een grote voorlichtingscampagne om iedereen op de nieuwe snelheidslimiet te wijzen.’
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Onze autoredacteur Niek Schenk beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar auto@dpgmedia.nl
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Zo lang mag je caravan of camper voor de deur geparkeerd staan
Het vakantieseizoen is in aantocht. Dat betekent dat de caravan of camper weer van stal wordt gehaald voor het nodige poets-, reparatie- en inpakwerk. Maar hoe lang mag het ding eigenlijk in de straat staan? -
PREMIUMAutotest
Deze elektrische auto kost nog geen 50 mille maar heeft wel vleugeldeuren
Het Chinese XPeng maakt pas sinds 2017 auto’s, maar heeft grote ambities. In juli maakt het eerste model, de P7, in Nederland zijn debuut. Een SUV met de naam G9 staat in oktober in de showrooms. Het merk wil voortaan elke twaalf tot achttien maanden een nieuw model introduceren. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste fietsen om naar werk en weer naar huis te fietsen
Steeds vaker nemen we voor de rit naar en van het werk de (e-)fiets, blijkt uit de statistieken. De overheid stimuleert dat ook en werkgevers doen mee. Belangrijk is bij dit soort fietsen dat ze intensief gebruik goed kunnen hebben en niet te vaak naar de dealer hoeven voor onderhoud. Ze zijn vaak sportief, voor de snelle tocht met veel bochten, en de behoefte om vlot aan te komen. Langere afstanden kan ook, maar dan wordt de sportieve zit - voorovergebogen - voor veel gebruikers wat lastiger.
-
Snelle afschrijving van je auto voorkomen? Let dan hierop
-
-
-
fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische bakfietsen
Je ziet ze steeds meer: elektrisch aangedreven fietsen met voorop een fraai vormgegeven bak met een paar kinderen erin. Ouders zitten op een luxe zadel en trappen licht naar de bestemming. Veel veiligheidsvoorzieningen, krachtige ondersteuning. Ze worden steeds beter en meer toegespitst op hun functie. Best enigszins aan de prijs, maar veel ouders hebben het ervoor over. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer