Voorkom deze vijf fouten bij de aanschaf van een elektrische fiets
Een e-bike vergt een flinke investering. De goedkoopste modellen kosten al snel 1000 euro, terwijl je voor een duurdere tot wel 5000 euro neertelt. Het is daarom goed om na te gaan of de fiets waar je oog op viel wel echt bij je past. Vijf blunders om omheen te fietsen.
Misser 1: helemaal niets snappen van de techniek
Om je niet de eerste de beste fiets te laten aansmeren, kun je je het best een paar technische basisbegrippen eigen maken. Je hebt immers niets aan deskundig advies van een verkoper wanneer je helemaal niets snapt van zijn uitleg. Zo zal zeker de accu ter sprake komen. Deze bepaalt hoelang de fiets ondersteuning kan bieden alvorens je opnieuw een laadpunt moet zoeken, of op eigen kracht verder moet trappen. De batterij speelt dus een sleutelrol: hoe groter en hoe meer watturen (Wh), hoe verder hij je zal kunnen brengen. Het aantal watturen verkrijg je door het voltage (V) van de accu te vermenigvuldigen met het aantal ampère-uren (Ah).
Misser 2: geen maatwerk vragen
Bij de aankoop van een e-bike, dien je je af te vragen waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Wil je er in je vrije tijd heuvels en dalen mee trotseren, dan heb je wellicht andere behoeften dan wanneer je hem zal gebruiken om de dagelijkse kilometers naar je werk te verlichten. Naast de batterij speelt de motor hier een belangrijke rol, want de positie ervan maakt de fiets meer of minder geschikt voor glooiend terrein. Een voorwielmotor is goedkoper, maar zal je enkel goed ondersteunen op vlakke wegen. Verlang je hulp bij het beklimmen van hellingen op bijvoorbeeld vakanties, dan heeft het zin wat meer te betalen voor een exemplaar met een middenmotor.
Misser 3: je blindstaren op de actieradius
Laat je niet verlekkeren door een verkooppraatje over een fenomenale actieradius. Die is immers sterk afhankelijk van de manier waarop je de e-bike gebruikt. Hoe vaak je de assistentie inschakelt, de staat van het wegdek, de stand van de wind en je eigen gewicht oefenen invloed uit op de werkelijke actieradius van de fiets. Ook de kwaliteit van de batterij speelt een rol, want de actieradius neemt af met de leeftijd. Een standaard batterij is na 4 à 5 jaar aan vervanging toe wanneer je de initiële actieradius wilt behouden.
Misser 4: niet grondig testen
Een andere fout die veel mensen maken is klakkeloos geld op tafel gooien zonder de aanwinst eerst getest te hebben. Vergelijk het met de aanschaf van een auto: die probeer je ook uit alvorens je deze besluit te kopen. Vraag dus aan je fietshandelaar of je het beoogde exemplaar even kan lenen. Dit is zeker niet ongebruikelijk. Er zijn ook speciale demodagen van dealers en fabrikanten en zelfs complete experience centers om elektrische fietsen uit te proberen.
Misser 5: service en garantie vergeten
Hapert je e-bike, kan het soms moeilijk zijn een fietsenmaker te vinden die bereid is hem te repareren en hier geen weken de tijd voor neemt. Zulke frustraties krijgen geen kans wanneer je kiest voor garantie en onderhoud bij de aankoop van je e-bike. Daarnaast is het verstandig een verzekering te nemen. Ook is het verstandig om te investeren in een degelijk extra slot, ook al laat je je fiets nooit langer dan een paar seconden alleen. Helaas zijn elektrische fietsen ook bij dieven erg geliefd.
Tot slot: een Speed Pedelec is geen elektrische fiets
Wanneer je van plan bent om een elektrische fiets te kopen, koop dan niet zomaar een Speed Pedelec. Deze fietsen mogen tot maximaal 45 km/u ondersteuning geven. De meeste modellen halen dat echter niet en kennen een cruise snelheid tussen de 39 en 42 km per uur. Toch is het voor de wegenverkeerswet een bromfiets, waardoor je niet op fietspaden mag rijden, maar (zeker in de bebouwde kom) op de gewone weg tussen het overige verkeer moet rijden. Ook is deze voorzien van een kenteken en moet je bij een Speed Pedelec een helm dragen en is een WA-verzekering verplicht.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van auto's en mobiliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan vanwege diefstalgevoeligheid
Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens het grote aantal diefstallen van auto’s van de merken Kia en Hyundai. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen hoe eenvoudig het is om die modellen te hacken, worden de wagens massaal gestolen. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Europese dieselauto’s stoten te veel stikstof uit
Veel dieselauto’s in Europa stoten te hoge hoeveelheden stikstof uit. Dat blijkt uit een overkoepelende beoordeling van testen en onderzoeken van de afgelopen jaren, die is uitgevoerd door de Amerikaanse ngo International Council on Clean Transportation (ICCT). -
PREMIUM
Oprichter Stella: ‘Het is stuivertje wisselen met Gazelle wie de meeste e-bikes verkoopt’
Stella groeide dankzij een uitgekiende marketingstrategie in tien jaar uit tot een van de grootste e-bikefabrikanten in Nederland, met een omzet van ruim 100 miljoen euro. In Nederland loopt het bedrijf nu tegen zijn grenzen aan, zegt oprichter en directeur Daan van Renselaar.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
Met video
Porsche-drama: dit zijn de dodelijke gevaren van aquaplaning en zo voorkom je het
De Porsches die crashten op de A3 in Duitsland raakten in een slip door aquaplaning. In veel gevallen gaat het daarbij om een combinatie van een te hoge snelheid en een nat wegdek. Maar wat moet je doen wanneer je de controle dreigt te verliezen?