Volledig scherm
© RV

Waarom heet het verzekeringsbewijs nog groene kaart?

Vraag & AntwoordAutospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

'

In Servië en Macedonië ben je verplicht de originele versie van de groene kaart bij je te hebben. De politieagenten snapten niet dat wij deze tegenwoordig per e-mail toegestuurd krijgen en op wit papier moeten uitprinten. Waarom wordt dit verzekeringsbewijs eigenlijk nog 'groene kaart' genoemd?

- Ingrid Smaal

Het internationale verzekeringsbewijs was oorspronkelijk vormgegeven als een groene kaart. Het vermeldt in welke Europese landen je autoverzekering dekking biedt. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit, maar mag tegenwoordig ook een digitale kaart zijn of een zwart-wit kopie. Het belangrijkste is dat de verzekeringsgegevens erop vermeld staan. In de meeste Europese landen is het niet meer verplicht om de groene kaart bij je te hebben. Wel moet de automobilist op een andere manier kunnen aantonen dat de auto verzekerd is. Voor dat doel is de kaart nog steeds handig.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Rus stunt met achteruit racende Lada. En Elon Musk vindt dat ‘geweldig’
    Video

    Rus stunt met achteruit racende Lada. En Elon Musk vindt dat ‘geweldig’

    Het is inmiddels een hit op YouTube: een Lada die met extreem hoge snelheid achteruit lijkt te rijden. Het is echter schijn, want een Russische tiener keerde simpelweg het koetswerk van zijn oude roestbak om, waardoor de bestuurder gewoon de ervaring heeft dat hij vooruit rijdt. De stuntrijder, Sergei Artushchenko, vroeg via social media om een reactie van Elon Musk, de topman van Tesla. En die reageerde vervolgens in het Russisch met één woord: ‘Geweldig’.