Volledig scherm
© RV

Waarom heet het verzekeringsbewijs nog groene kaart?

Vraag & AntwoordAutospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

'

In Servië en Macedonië ben je verplicht de originele versie van de groene kaart bij je te hebben. De politieagenten snapten niet dat wij deze tegenwoordig per e-mail toegestuurd krijgen en op wit papier moeten uitprinten. Waarom wordt dit verzekeringsbewijs eigenlijk nog 'groene kaart' genoemd?

- Ingrid Smaal

Het internationale verzekeringsbewijs was oorspronkelijk vormgegeven als een groene kaart. Het vermeldt in welke Europese landen je autoverzekering dekking biedt. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit, maar mag tegenwoordig ook een digitale kaart zijn of een zwart-wit kopie. Het belangrijkste is dat de verzekeringsgegevens erop vermeld staan. In de meeste Europese landen is het niet meer verplicht om de groene kaart bij je te hebben. Wel moet de automobilist op een andere manier kunnen aantonen dat de auto verzekerd is. Voor dat doel is de kaart nog steeds handig.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn
    Play
    Video

    Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn

    Deze drone-beelden tonen een heel bijzonder autokerkhof in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Honderden peperdure supercars en top-limousines staan er onder een dikke laag stof en zand te roesten. Rolls-Royce, Ferrari, Bentley, Mustang: alle topmerken zijn te vinden op dit gigantische autokerkhof, in de buurt van Dubai. De auto's staan er stof te happen omdat hun eigenaren, veelal expats of wanbetalers, ze verlaten hebben voordat ze om welke reden dan ook het land verlieten. Voor koopjesjagers is de verzameling interessant, al was het alleen maar vanwege de onderdelen.