Volledig scherm
Zonnelotion blijkt goed voor je huid, maar slecht voor je auto. © Ford

Waarom je nooit met zonnebrand op je handen moet autorijden

Zonnelotions met een hoge beschermingsfactor zijn goed voor de gezondheid, maar ze kunnen slecht nieuws betekenen je auto. De chemicaliën uit sommige van deze producten kunnen vroegtijdige slijtage aan het stuur en andere onderdelen veroorzaken.

,,Handlotion, zonnebrand en anti-insectenmiddelen kunnen uiterst schadelijk zijn voor het auto-interieur”, zegt Mark Montgomery van het Ford Materials Technology Centre in Groot-Brittannië. ,,Zelfs het meest onschuldige product kan problemen veroorzaken wanneer het – honderden en soms zelfs duizenden keren per jaar – in aanraking komt met bepaalde oppervlakken.”

Het probleem wordt volgens Ford alleen maar groter doordat de Europese markt voor desinfecterende middelen - in de vorm van gel, schuim of doekjes, waarvan de meeste ethanol bevatten - zal stijgen.

Zonnelotions met een hogere beschermingsfactor bevatten grotere hoeveelheden titaniumoxide, beweert Ford. En dat kan reageren met kunststoffen en de natuurlijke oliën in leer, vooral wanneer het heet is. De Ford-teams in Dunton en Keulen testen de interieurs van hun producten op temperaturen die kunnen oplopen tot 74 °C. Dat is de temperatuur die op een hete dag bereikt kan worden in een auto.  

Beschermende coating

Ford heeft speciale beschermende coatings ontwikkeld om interieurs te beschermen. Volgens Ford hebben hun auto's door de beschermlaag dan geen last meer van de aantastende werking van zonnelotions en reinigingsproducten. Eigenaren van andere auto's zonder beschermlaag moeten ervoor zorgen dat ze hun handen goed wassen wanneer ze zich hebben ingesmeerd met zonnebrandolie en niet met ingesmeerde blote schouders en benen in de auto stappen. Ook raadt Ford aan om zo weinig mogelijk desinfecterende gel-producten te gebruiken in de auto.