Autonoom rijdende shuttle.
Volledig scherm
Autonoom rijdende shuttle. © Navaya

Zelfrijdende auto's transporteren monsters coronavirus

In de Verenigde Staten worden zelfrijdende voertuigen ingezet om monsters van het coronavirus naar een nabijgelegen laboratorium te brengen.

Het gaat om autonome shuttles van de start-up firma Beep, gemaakt door de Franse firma Navya. De busjes rijden Covid-19-monsters van een testlocatie naar een nabijgelegen laboratorium in de Mayo Clinic in de Amerikaanse staat Florida. 

Sinds 30 maart rijden dagelijks vier voertuigen op deze route. Ze reden eerder al in Europa op proeftrajecten bij universiteiten en ziekenhuizen in onder meer Berlijn en Parijs. Toen vervoerden ze personen in plaats van virussen.

De virus-voertuigen worden voor de zekerheid vergezeld door een auto met daarin iemand die controleert of de auto niet bij wijze van spreken op topsnelheid een woonwijk inscheurt of mensen op andere wijze in contact brengt met het virus. Ook worden ze op afstand bewaakt en kunnen ze op elk moment worden gestopt als dat nodig is.

  1. ‘Waarom zit er geen instructieboekje bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Waarom zit er geen instructie­boek­je bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’

    ,,Bij aflevering van mijn nieuwe Ford Fiesta Titanium werden alle ‘toeters en bellen’ in de auto uitgelegd. Thuisgekomen was ik meer dan de helft vergeten en wilde via het instructieboekje alles nazien. Maar helaas: geen boekje. Dealer gebeld: dit wordt niet meer meegeleverd en alles is via internet te achterhalen. Er wordt blijkbaar niet meer aan de oudere automobilisten gedacht en een instructieboekje van €26,50 meeleveren is blijkbaar te duur”, aldus lezer Sonja Doorschodt.