Zie ginds komt de pakjesavond-file al aan: ‘vertrek na de lunch’

videoNavigatiebedrijf TomTom en de ANWB waarschuwen voor een drukke avondspits op pakjesavond. Wie de file vandaag wil mijden moet eigenlijk al meteen na de lunch huiswaarts. Of werk thuis als je geen enkel gedicht wilt missen. 

De ANWB waarschuwt voor het ‘sinterklaasavondeffect’, waardoor dat de avondspits extra druk zal zijn en ook wat eerder begint dan op andere donderdagen. De eerste pakjesavondfiles worden donderdag al rond 15.00 uur verwacht. De piek zal rond 17.00 uur zijn. ,,Veel mensen gaan op 5 december wat eerder naar huis. Winkeliers sluiten vroeger hun deuren en zakelijke afspraken worden opgeschort om voor het ‘heerlijk avondje’ op tijd thuis te zijn.”

Navigatiespecialist TomTom onderschrijft de voorspelling van de automobielclub en baseert zijn voorspelling op 5 december van vorig jaar. Toen was het om 14.45 uur al drukker dan normaal. En om half vijf stond er al 650 kilometer file. Dus het gebruikelijke advies: ‘vertrek om 15 uur’ werkt dan niet omdat je alsnog in de file komt. Later vertrekken is evenmin een uitweg, want vorig jaar was het om 19 uur nog steeds druk.

Heft in eigen hand

Nick Cohn, traffic-expert bij TomTom: ,,Uit onze data blijkt dat op 5 december meer mensen de auto pakken, ondanks de waarschuwingen voor drukte en files. Vermoedelijk nemen mensen toch liever het heft in eigen hand, dan dat ze vertrouwen op het openbaar vervoer. Of de auto moet nog volgeladen worden met last-minute-pakjes van de Sint. We adviseren de automobilisten om zoveel mogelijk thuis te werken of ruim op tijd te vertrekken.’’

TomTom zegt dat de suggestie van de navigatie voor een snellere route, echt werkt. ,,Het kan wat onwennig voelen om een andere afslag te nemen dan normaal, wanneer je navigatiesysteem aangeeft dat het de snelste route is. Durf de alternatieve route te nemen die je navigatiesysteem met live verkeersinformatie je biedt. Deze routes worden namelijk gebaseerd op real-time verkeersomstandigheden en zijn daarmee het meest up-to-date.’’

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Volledig scherm
De situatie rond Amsterdam vorig jaar op pakjesavond en daaronder de situatie op een normale dag. © TomTom