Aangifte tegen Rijksmuseum na handhaven term ‘bersiap’: ‘Racistisch en stigmatiserend’
tentoonstellingHet Comité Nederlandse Ereschulden doet aangifte tegen het Rijksmuseum omdat het tóch de term ‘bersiap’ gebruikt in een tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. De organisatie vindt de term, waarmee een periode van geweld van Indonesiërs tegen (Indische) Nederlanders wordt aangeduid, ‘racistisch, stigmatiserend en een vorm van geschiedvervalsing'.
In de Nederlandse geschiedschrijving wordt met ‘bersiap’ een periode (oktober 1945 tot begin 1946) na de Tweede Wereldoorlog aangeduid, waarin Indonesische vrijheidsstrijders geweld pleegden tegen Nederlanders, Indische Nederlanders en pro-Nederlandse groepen zoals Molukkers en Chinezen. Exacte cijfers zijn er niet, maar naar schatting zijn daarbij duizenden doden gevallen.
Het Rijksmuseum kwam onder vuur te liggen toen de Indonesische gastcurator Bonnie Triyana in NRC aankondigde dat de term ‘bersiap’ (‘sta paraat’ of ‘wees waakzaam') niet gebruikt zou worden in de tentoonstelling ‘Revolusi!’ over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, vanwege de racistische ondertoon. ‘Omdat bij het begrip ‘bersiap’ altijd primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden worden opgevoerd, wat niet geheel vrij is van rassenhaat', schreef Triyana.
Historische context
Dat leidde tot veel ophef onder de slachtoffers van de bersiap. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) dreigde aangifte te doen. Het Rijksmuseum kwam daarop terug op dat besluit. ,,Wij leggen de term bersiap uit en voorzien hem van historische context”, zei directeur Taco Dibbits in Het Parool.
De stichting Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB), die opkomt voor slachtoffers van Nederlands kolonialisme, doet nu aangifte van discriminatie en groepsbelediging tegen het Rijksmuseum, directeur Dibbits en curator Harm Stevens.
‘Het Rijksmuseum gaat willens en wetens door met het gebruik van een term die Indonesiërs op een koloniale wijze stigmatiseert’, schrijft voorzitter Jeffry Pondaag in een verklaring. ‘Het hele concept van de bersiap voedt het racistische cliché dat Indonesiërs beestachtige wilden zijn. De term wordt ook gebruikt om het kolonialisme te legitimeren door te praten in de trant van: waar twee vechten hebben twee schuld.’
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het hele concept van de bersiap voedt het racistische cliché dat Indonesiërs beestachtige wilden zijn
Bezetting
De stichting ziet de Nederlandse aanwezigheid in die periode als ‘bezetting’. Er was dan ook geen sprake van een ‘etnische strijd’ maar van een ‘vrijheidsstrijd tegen een buitenlandse bezetter'. Door de term te gebruiken worden de Indonesische slachtoffers ‘uitgewist’, aldus KUKB.
De stichting wijst erop dat er in die periode geen sprake was van ‘eenzijdig geweld’ van Indonesische kant, maar dat ook veel slachtoffers vielen onder Indonesiërs, onder meer door een bombardement op Soerabaja. Ook was het Indonesische geweld een gevolg van Nederlandse provocaties, stelt de stichting.
Het Rijksmuseum heeft kennisgenomen van de aangifte en wacht verder af.
Rechtszaken tegen de staat
Het Comité Nederlandse Ereschulden voerde eerder met succes rechtszaken tegen de Nederlandse staat namens nabestaanden van Nederlands geweld in Indonesië, zoals bij het bloedbad in Rawagede. Daarnaast zwengelde Pondaag ook de discussie over het gebruik van de Gouden Koets aan. De koets ligt onder vuur vanwege de beeltenis op het paneel Hulde der Koloniën die verwijst naar he slavernijverleden.
Onlangs liet het koningspaar weten ‘voorlopig’ niet in de Gouden Koets te stappen. Het koninklijke voertuig zal ‘pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is’. En dat is nu niet het geval, zei koning Willem-Alexander. ,,Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Buurtbemiddelaars: vorig jaar opnieuw meer overlast door corona
Ook afgelopen jaar bleef het aantal meldingen van conflicten tussen buren hoog, zien buurtbemiddelingsorganisaties. Het ging om 21.000 meldingen, 3 procent meer dan in 2020. Het ging meestal over geluidsoverlast en zaken als pesterijen of ruzie over de tuinafscheiding. -
PREMIUM
Zorg dat iemand op je let als je het water in gaat; nieuwe campagne over ‘mooi-weer-verdrinkingen’
Ga nooit alleen open water in. Neem altijd een maatje mee dat een oogje in het zeil houdt. Met dat nadrukkelijke advies komt de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in een nieuwe landelijke campagne. Doel is om het aantal verdrinkingen in natuurwater tegen te gaan. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
MET VIDEO'S
Met deze hartverwarmende juichvideo steken Feyenoordsupporters hun helden hart onder de riem
Zweethanden, hartkloppingen, kriebels in de buik: het Legioen is in de ban van de finale van de Conference League in Tirana. Met een speciale AD-video laten supporters zien dat ze pal achter hun helden staan. Dit is het verhaal achter deze ode aan Feyenoord.
-
PREMIUMRechtszaak
Vergreep de klusjesman zich jaren aan zwakbegaafd kind? ‘Hij kreeg een rood hoofd toen ik binnenkwam’
Jarenlang kwam de 58-jarige C. de W. in Zwijndrecht bij een zwakbegaafde familie over de vloer als huisvriend. Hij voerde klusjes uit, verzorgde uitstapjes en gaf cadeautjes aan de verstandelijk beperkte dochter. Elke zaterdag schoof ook zijn eigen gezin aan tafel voor een gezamenlijk diner. Een traditie die in 2019 abrupt stopte toen het meisje een ‘geheim’ verklapte. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Verdachte in proces Marengo: Ik heb gewaarschuwd voor een hele reeks moordaanslagen
Mohamed el Aissaoui (32), verdachte in proces Marengo, heeft niet alleen een half jaar voor de moord op Derk Wiersum ‘zeker vier keer’ gewaarschuwd dat de advocaten van kroongetuige Nabil B. in levensgevaar waren, hij heeft ook meerdere criminelen gewaarschuwd dat ze op de dodenlijst stonden. Dat stelt hij vanuit het Huis van Bewaring tegen Het Parool.