Aantal asielaanvragen in een jaar tijd meer dan verdubbeld
Iets meer dan 7000 mensen hebben in april, mei en juni asiel aangevraagd in Nederland. Dat is meer dan twee keer zo veel als in dezelfde maanden vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De overheid kreeg in het tweede kwartaal van dit jaar 7050 eerste asielaanvragen. Voor die drie maanden is dat het hoogste aantal sinds 2014.
In het tweede kwartaal van 2021 hadden 3340 mensen asiel aangevraagd in Nederland. De instroom was toen laag door maatregelen tegen het coronavirus, verklaart het CBS. Het jaar ervoor, vlak na het begin van de coronacrisis, waren er nog veel minder aanvragen. In april, mei en juni 2020 vroegen 260 mensen asiel aan. Maar ook in het tweede kwartaal van 2019, voor de corona-uitbraak, waren er minder aanvragen dan nu, namelijk 5190.
Syriërs
Syriërs vormen al jaren de grootste groep asielzoekers. In april mei en juni vroegen 2260 mensen uit dat land voor het eerst asiel aan in Nederland. In dezelfde maanden vorig jaar deden ongeveer duizend Syriërs een asielaanvraag.
Na de Syriërs volgen de Turken. Nederland kreeg 695 asielvragen van mensen uit dat land. Daarna volgen Afghanen (630) en Somaliërs (300).
In het tweede kwartaal vroegen 170 mensen uit Rusland asiel aan. Dat is het hoogste aantal in de gegevens van het CBS, die teruggaan tot 2013. Het is bijna evenveel als in heel 2021, toen 205 Russen hier om asiel hadden gevraagd.
Mensen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen, mogen hun gezinsleden ook laten overkomen om met elkaar herenigd te worden. Deze mensen worden nareizigers genoemd. In het tweede kwartaal kwamen 3140 mensen op die manier naar Nederland. Meer dan 2000 van hen kwamen uit Syrië. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Daarna volgen Turkije, Eritrea en Jemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers staat op instorten: ‘Dit jaar nog duizend vacatures opvullen’
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat op instorten. In Ter Apel, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, is bijna één op de drie COA-medewerkers uitgevallen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door het Centraal Orgaan. -
PREMIUM
Al twaalf katten uit dezelfde wijk op mysterieuze wijze verdwenen: ‘Durf geen nieuwe meer te nemen’
Waar zijn de cyperse katten gebleven in de Woerdense wijk Staatsliedenkwartier? Het is een waar mysterie. Onder meer de poezen Lilly, Bowie en Popeye zijn weg, al maanden. Ze zijn nooit gevonden, nooit gezien en dus nooit teruggekomen. -
Scholier (15) aangehouden voor wurgen vier medeleerlingen tijdens ‘stikspel’
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin deze maand een 15-jarige jongen laten aanhouden die vier scholieren buiten bewustzijn zou hebben gebracht tijdens het zogeheten stikspel, ook wel ‘choking game’ genoemd. Justitie maakt zich grote zorgen om de toenemende populariteit van het spel. -
Zus en buurvrouw vermoorde Gino (9) doorzochten huis verdachte Donny M. ‘uit pure wanhoop’
De zus en buurvrouw van de vermoorde Gino (9) uit Kerkrade zeggen het verzegelde huis van de verdachte Donny M. te hebben doorzocht ‘uit pure wanhoop’. Ze zitten nog vol vragen over wat er met de jongen is gebeurd en hoopten aanwijzingen te vinden of M. hem had meegenomen, zegt de buurvrouw. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten en meer dan 700 bekeuringen
De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.