Volledig scherm

Aantal boetes voor appen en bellen achter het stuur was nog nooit zo hoog

Het aantal boetes voor bellen en appen achter het stuur was nog nooit zo hoog als vorig jaar: 80.000 automobilisten werden beboet. Dat blijkt uit een analyse van de CJIB-boetecijfers door LocalFocus.

Een bestuurder verstuurt een WhatsApp-bericht tijdens het autorijden.
Volledig scherm
Een bestuurder verstuurt een WhatsApp-bericht tijdens het autorijden. © ANP XTRA

Het aantal boetes voor appen of bellen in de auto is het hoogste aantal in zeven jaar tijd. Een jaar eerder ontvingen circa 75.000 automobilisten een boete en in 2016 was het aantal met bijna 60.000 bonnen nog lager. Alle prenten spekten de schatkist met 18,2 miljoen euro. De boete voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden is 240 euro.

Desalniettemin blijft het aantal smartphone-boetes een fractie - minder dan een procent - van het totaal. Eerder was al duidelijk dat er vorig jaar 9,18 miljoen verkeersboetes bij Nederlanders op de deurmat ploften. Dat is vrijwel evenveel als de 9,22 miljoen boetes in 2017. Het overgrote deel van de boetes (7,75 miljoen) die het Centraal Justitieel Incassobureau verstuurde was voor het overtreden van de snelheidslimiet. In een kwart miljoen gevallen ging het overigens om een overtreding van de limiet met slechts 1 km per uur, onthulde deze krant eerder.

Mobiele flitscamera's

Al met al stijgt de pakkans voor appen of telefoneren achter het stuur. Zeker nu mobiele flitscamera's automobilisten met telefoon inmiddels ook kunnen registreren. Vorig jaar startte de politie een pilot daarmee.

Vanaf 1 juli dit jaar is het vasthouden van een telefoon op de fiets bovendien ook strafbaar. Een boete gaat 95 euro kosten. Dat is net zoveel als een bon voor door rood licht fietsen en bijna zoveel als op de fiets onder invloed rijden (95 euro).