Aantal coronagevallen in Nederland kruipt richting half miljoen
Het aantal coronagevallen stijgt niet meer zo snel als in oktober, maar toch stevent Nederland gestaag af op een nieuwe mijlpaal. In de loop van komende week wordt waarschijnlijk de 500.000e besmetting in Nederland vastgesteld. Het is vooral een symbolische grens, want het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoogstwaarschijnlijk veel hoger.
De teller stond zaterdag op bijna 480.000 gevallen. Gemiddeld komen er ruim 5000 positieve tests per etmaal bij. De laatste paar weken ligt het cijfer wat lager op maandagen en dinsdagen, waarna het toeneemt op woensdagen, donderdagen en vrijdagen.
Wereldwijd hebben 22 landen meer bevestigde coronagevallen dan Nederland, aldus de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins, die de pandemie nauwgezet volgt. Tsjechië en Indonesië staan ook op het punt om door de grens van een half miljoen gevallen te gaan, België is daar al voorbij. De Verenigde Staten zijn de koploper met ongeveer 12 miljoen gevallen, gevolgd door India (9 miljoen) en Brazilië (6 miljoen).
Februari
De eerste besmetting in Nederland werd bijna negen maanden geleden vastgesteld, op 27 februari, bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Dit was dag 1 van de uitbraak. Het duurde tot dag 210 (23 september) voor het 100.000e coronageval werd geregistreerd. Drie weken en een dag later, op 15 oktober, kwam het aantal coronagevallen al boven de 200.000 uit. Dit was dag 232 van de uitbraak. Daarna ging het snel. Slechts anderhalve week daarna, op 26 oktober (dag 243), werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd. Bijna twee weken verder werd de 400.000e positieve test verwerkt, op dag 255 van de uitbraak, oftewel op 7 november.
De top van de tweede golf hebben we voorlopig achter ons gelaten en de stijging gaat iets minder snel. Daardoor duurde het ruim twee weken om nog eens 100.000 gevallen erbij te krijgen. Vandaag is dag 270 van de corona-uitbraak.
Amsterdam
Amsterdam telt de meeste coronagevallen van Nederland. In de hoofdstad zijn ruim 37.000 inwoners positief getest. In Rotterdam staat de teller op meer dan 32.000 en Den Haag telt meer dan 21.000 bevestigde besmettingen. In de gemeente Utrecht is het virus aangetroffen bij ruim 13.000 burgers. Daarna volgen Tilburg (6575), Eindhoven (5905), Almere (5704), Breda (5515), Zaanstad (5120) en Nijmegen (4828). In 121 van de 355 Nederlandse gemeenten zijn meer dan duizend mensen positief getest. Begin september, aan de voet van de tweede golf, zaten slechts zes gemeenten boven die grens.
Van 8870 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Dit aantal zal in de loop van komende week stijgen tot boven de 9000. Vermoedelijk in de loop van december zal de 10.000e persoon in Nederland sterven aan het coronavirus.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Onbekend aantal varkens overlijdt bij grote brand op Gronings bedrijf, honderden dieren gered
-
PREMIUM
Drie ton opgehaald voor verhuizing restaurant: ‘Onbekende gaf zelfs 10.000 euro’
Omdat het potje van hun restaurant na de coronajaren een beetje leeg was, begonnen Lisa Meijntjes en Jasper Kaan een crowdfunding om de verhuizing van hun restaurant te betalen. En met succes: binnen een week haalden ze 300.000 euro op. ,,Niet te geloven.”Utrecht -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUMSt. Antonius Ziekenhuis
Drie dagen op longafdeling D2: ‘Ik loop mijn tranen wegslikkend zijn kamer uit’
Drie dagen lang liep verslaggever Josselin Gordijn mee op afdeling D2 voor Longgeneeskunde van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Sinds maart worden hier doorlopend coronapatiënten verpleegd. Hoop en de dood gaan er hand in hand. Het personeel is moe, maar zet alle zeilen bij. Want die tweede golf, die is echt nog niet voorbij. „Thuis val ik uit tegen mijn verkering. Zeg tegen je ouders dat ze zich écht aan die regels houden. Dit wil je niet.” -
PREMIUM
Zware tijden voor Hugo de Jonge: ‘Kijk uit dat je niet de volgende Bruno Bruins wordt’
Het leiderschap van CDA-lijsttrekker en coronaminister Hugo de Jonge ligt bij vlagen onder vuur. Het zijn zware tijden voor de minister.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
PREMIUMBelgië
Dodelijke ontgroening Sanda Dia (21) zorgt voor volkswoede, ook in Nederland
In België wordt het debat over de taakstraffen voor de studenten die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke ontgroening van Sanda Dia steeds heviger. Het slaat nu ook over naar Nederland. Op sociale media spreken (bekende) mensen zich fel uit over de ‘lage’ straffen. ,,Ja, dat is klassenjustitie.’’ -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.