Aanzienlijk meer scholieren geslaagd voor eindexamen
videoEen derde van de middelbare scholen gaf dit jaar álle examenkandidaten een diploma, zeker vijf keer meer dan normaal. Extra studietijd en meer herkansingen leidden tot die hoge score na het schrappen van het centraal examen.
Dat blijkt uit een steekproef van deze krant onder ongeveer een kwart van alle middelbare scholen. Via een uitgebreide rondvraag en digitale zoektocht zijn de slagingspercentages van bijna 350 locaties per niveau op een rij gezet. In totaal telt Nederland ongeveer 1450 middelbare scholen.
Op zeker vijf keer zoveel scholen hebben alle examenkandidaten hun diploma behaald, gemeten ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Vooral de slagingspercentages op vmbo-g/t (de theoretische leerweg van het vmbo), havo en vwo vallen opvallend hoog uit. Op meer dan de helft van alle vwo’s in Nederland kregen dit jaar alle examenkandidaten een diploma. Vorig jaar was dat op slechts twee procent van de vwo-afdelingen het geval.
Van de scholen met vmbo-g/t kregen leerlingen op 66 procent van de locaties allemaal een papiertje, vorig jaar was dat negen procent. Ook scholen die vorig jaar geen beste slagingspercentages hadden, scoren dit jaar goed. Op zestien van de 350 onderzochte vwo- en havo-afdelingen is het slagingspercentage zelfs meer dan 20 procent hoger dan vorig jaar.
Geen centraal eindexamen
Door de coronacrisis maakten scholieren dit schooljaar geen centraal eindexamen. De resultaten van de schoolexamens, die middelbare scholen gedurende de bovenbouw zelf afnemen en dus per school verschillen, waren bepalend voor het wel of niet behalen van een diploma. Ook mochten scholen in overleg met de Onderwijsinspectie extra herkansingen toestaan.
Sectororganisatie VO-raad erkent dat er meer leerlingen zijn geslaagd. Toch denkt ze niet dat het per se makkelijker was om een diploma te halen. ,,Deze groep leerlingen heeft onder onverwachte en lastige omstandigheden schoolexamens moeten maken”, zegt woordvoerder Linda Zeegers. Volgens de VO-raad zijn de hoge slagingspercentages vooral te verklaren doordat de leerlingen meer tijd hadden om zich op de schoolexamens voor te bereiden. De afsluitende toetsen zijn namelijk over een langere periode uitgesmeerd.
Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de papiertjes evenveel waard zijn als die uit eerdere jaren. ,,Ze hebben dit diploma ook gekregen voor al die lesjaren ervoor. Veel scholen hebben juist breder naar hun leerlingen gekeken dan naar alleen de platte cijfers voor een examen”, verklaart onderwijskundige Dominique Sluijsmans.
Oproep: heb jij dit jaar examen gedaan? Hoeveel moeite heb jij moeten doen om je diploma te halen? Deel je ervaringen via onderwijs@ad.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Mark Rutte feliciteert geslaagde scholieren tijdens online End Of Exams Party
Op het onlinemuziekfeest End Of Exams Party van Buma Music Academy heeft premier Mark Rutte vanavond een korte verrassingsspeech gehouden. Voor de optredens van onder anderen Bizzey, Willie Wartaal, Josylvio en The Partysquad feliciteerde de premier alle betrokkenen in een speciale videoboodschap. -
extra begeleiding
Kinderombudsvrouw: Onrust in leerlingenvervoer slecht voor ontwikkeling van kinderen
De ontwikkeling van kinderen in het speciaal onderwijs wordt geremd door de onrust in het leerlingenvervoer. Ze zijn soms uren onderweg, zitten in volle busjes en komen daardoor vaak overprikkeld en moe aan op school. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zegt dat in de uitzending zondagavond van Pointer . -
PREMIUM
Nieuwe kleur voor vertrouwde Van Brienenoordbrug: van wit naar... blauw!
De Van Brienenoordbrug krijgt een nieuw kleurtje: niet gebroken wit, maar staalblauwgrijs. Deze ‘typische ingenieurskleur’ past beter bij dit pronkstuk van civiele techniek, aldus Rijkswaterstaat. De Rotterdamse welstandscommissie is nog niet overtuigd.
-
Eerste officiële zomerse dag in De Bilt, morgen code geel voor onweer
Zomers weer en onweersbuien gaan in Nederland vaak hand in hand. Zo ook vandaag en morgen. Vanmiddag werd de eerste officiële zomerse dag van het jaar genoteerd, want de temperatuur kwam in De Bilt uit op 25 graden. Tegelijkertijd waarschuwt het KNMI voor morgen voor stevige onweersbuien. Het weerinstituut heeft voor enkele provincies code geel afgegeven. -
PREMIUM
‘We beleven een enorme crisis, toch blijven jongeren ongelooflijk positief’
Deze week vierden we de dag van de geslaagde scholieren. Geen diploma-uitreiking, examenstunts en niet massaal feesten. Eindexamen 2020 lijkt dodelijk saai. ‘Een corona-diploma. Gratis gekregen’, spotten jongere scholieren over de eindexamenkandidaten, die stilletjes afzwaaien van de middelbare school. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen.