AD-verslaggever en fotograaf weer vrij na arrestatie met klimaatactivisten
VIDEOVerslaggever Hans Nijenhuis en fotograaf Marco de Swart zijn vanmorgen aangehouden bij een klimaatdemonstratie van de actiegroep Extinction Rebellion in Den Haag. Ze werden met een bus vol actievoerders naar het politiebureau gebracht. Na twee uur werden ze weer vrijgelaten.
Yamilla van Dijk, Simone van ZwienenLaatste update:13-10-21, 16:44
Nijenhuis noemt het ‘echt een beetje bizar’ dat hij is aangehouden. ,,We hebben duidelijk gezegd dat we geen actie voerden maar van de media waren en verslag wilden doen.” Agenten gaven geen sjoege. ,,Ik ben teleurgesteld. Je kunt van die acties vinden wat je wilt, maar we moeten er wel verslag van kunnen doen. Anders kun je er niks van vinden.”
Ook De Swart stelt de actie niet op prijs en is voornemens een klacht en schadeclaim in te dienen. ,,Ze hebben mijn fotocamera en telefoon afgenomen waardoor ik niet kon doen waar ik daar voor was, en dat was foto’s maken. Dat neem ik ze heel kwalijk.”
Pas op het politiebureau kreeg De Swart zijn spullen terug. ,,En dan laten ze je ook nog gewoon staan. Een ritje terug zat er niet in.”
De verslaggever en fotograaf waren met Extinction Rebellion op pad voor een artikel. ,,Extinction Rebellion voert de hele week al actie. We wisten dat er vandaag een grotere actie plaatsvond en wilden dat graag van binnenuit verslaan”, legt Nijenhuis uit. Hij haakte vanmorgen aan bij een woning in Den Haag, waar de actievoerders bijeen kwamen.
De actiegroep wilde voor de derde dag op rij voor ernstige verkeershinder in Den Haag zorgen. Dit keer waren ze van plan om nog voor het middaguur de Utrechtsebaan te blokkeren met stilstaande voertuigen. De Utrechtsebaan is een van de belangrijkste verkeersaders waar dagelijks 60.000 auto’s overheen rijden naar het centrum toe. Maar de poging faalde nog voordat ‘ie begon.
Flinke politiemacht
Op de Donau in Den Haag werden de activisten rond 11.30 uur staande gehouden. ,,Toen we de plek naderden werden we klemgereden door een flinke politiemacht”, getuigt Nijenhuis. ,,Er kwamen zeker veertig agenten in zes of zeven voertuigen bij kijken. Op de een of andere manier wisten ze wat er aan kwam. Iedereen moest in de bus blijven en de hele bus werd aangehouden op verdenking van het willen blokkeren van de openbare weg.”
Nijenhuis en De Swart werden met alle andere inzittenden van de bus naar een arrestantenbusje gebracht, gefouilleerd en meegenomen naar het politiebureau. ,,We lieten meerdere voertuigen met daarin 25 personen stoppen”, legt de politie uit. ,,Wij vermoeden dat zij van plan waren de Utrechtsebaan te blokkeren. Omdat dit gevaarlijke situaties kon opleveren, zijn zij allemaal aangehouden voor voorbereidingshandelingen.” En: ,,Onder de zojuist aangehouden personen bevinden zich twee mensen die zich uitgeven als journalist”, bevestigt de politie. ,,Omdat zij bij de vermoedelijke demonstranten in de auto zaten, zijn ook zij aangehouden. Zodra wij hun status als journalist hebben kunnen bevestigen, worden zij direct heengezonden. De overige personen blijven nog op het bureau voor verder onderzoek.”
Nijenhuis en De Swart werden twee uur later vrijgelaten. Nijenhuis is inmiddels op weg naar huis om zijn verhaal te gaan schrijven. ,,Gelukkig had ik om 11.00 uur al een boterham gegeten, in gedachte dat het even kon duren.” De Swart houdt er een nare smaak aan over. Zijn arrestantenbandje heeft hij bewaard als souvenir. ,,We hebben geen bonnetje gekregen niks.”
Perskaarten
Een woordvoerster van de politie laat weten dat de perskaarten van de verslaggever en fotograaf wel zijn gecontroleerd ter plaatse, maar dat ze toch mee moesten naar het bureau voor een extra identiteitscontrole. Onder meer omdat ze in hetzelfde busje zaten als de demonstranten. Waarom dat niet direct bij de aanhouding is gecontroleerd, kon de woordvoerster niet zeggen. Wel dat op het politiebureau als eerste de identiteit van de verslaggevers is vastgesteld, waarna ze mochten vertrekken.
Gesprek met politie
Journalistenvakbond NVJ en het AD willen een gesprek met de politie naar aanleiding van de aanhouding van de twee journalisten vandaag. Volgens de NVJ was het voor de politie al snel duidelijk dat de twee journalisten waren. ,,De twee zijn belemmerd tijdens de uitoefening van hun werk en hadden nooit mee moeten worden genomen naar het politiebureau. Wij weten van De Swart zeker dat hij beschikt over de juiste perskaart en hij daarom ongehinderd zijn werk zou moeten kunnen doen”, zegt een woordvoerster van de NVJ.
De politie maakte ze het werken onterecht onmogelijk
Rennie Rijpma, Hoofdredacteur van het AD
Hoofdredacteur Rennie Rijpma van het AD bevestigt dat ook Nijenhuis de politie zijn perskaart getoond heeft. Ze wil graag uitleg van de politie waarom beide journalisten mee moesten naar het bureau. ,,Ik snap dat er enige verwarring is als journalisten met activisten meereizen, maar het was bij aanhouding al snel duidelijk dat ze geen demonstranten maar verslaggevers waren. Ik wil van de politie weten waarom ze alsnog mee moesten naar het bureau en daarnaast hun apparatuur zoals telefoon en camera moesten inleveren. De politie maakte ze het werken onterecht onmogelijk,” zegt Rijpma.
Afgelopen maandag werd ook een verslaggever van De Volkskrant opgepakt bij een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion in Den Haag. Mac van Dinther werd meegenomen voor het beledigen van een agent, maar het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de journalist inmiddels geseponeerd. Hij werd diezelfde avond nog vrijgelaten.
Drie demonstraties
De poging om de belangrijke verkeersader naar het Haagse centrum te blokkeren is onderdeel van ‘De Week van Klimaatrebellie’. Ze willen tot en met 18 oktober het hart van Den Haag blokkeren ‘en daarmee verklaren we de noodtoestand voor het klimaat’, aldus de activisten.
Dat de actie van vanmorgen is mislukt, weerhield Extinction Rebellion niet om vanmiddag door te gaan met actievoeren. Rond 13.00 uur verzamelde zich een groep van ongeveer honderd activisten op de Koekamp in Den Haag. De betogers gingen vervolgens dansend door de Haagse straten. Tientallen agenten, zowel te voet als te fiets, volgden de betogers. Ook stonden er meerdere politiebusjes en waren er agenten te paard op het protest afgekomen.
De politie kreeg tijdens de mars lucht van een plan om de Haagse Bosbrug te blokkeren. ,,Op het eind was er daarom sprake van een forse politie-inzet”, legt calamiteitensite Regio15 uit. ,,De groep werd daarna teruggeleid naar de Koekamp. Daar werd vervolgens nog gedanst en gespeecht.”
De actiegroep mag demonstreren, maar mag geen wegen blokkeren
Gemeente Den Haag
De protestgroep heeft aan het begin van de week drie demonstraties aangemeld bij de gemeente Den Haag. ,,De actiegroep mag demonstreren, maar mag geen wegen blokkeren”, liet de gemeente Den Haag toen al weten.
De demonstranten doken maandag op verschillende plekken in de stad op, vastgeketend, vastgelijmd en soms halfnaakt. Na enkele uren greep de politie in. Agenten hadden er een dagtaak aan om de wegen weer vrij te krijgen. In totaal zijn er tijdens de eerste actiedag ruim zestig mensen opgepakt.
Ook gisteren zorgden leden van de actiegroep voor problemen in Den Haag. Toen doken tientallen demonstranten op om het kruispunt van de Prins Clauslaan en Juliana van Stolberglaan te bezetten. Eén van hen schopte een agent in het gezicht. De politie had gisteren de afrit naar de A12 uit voorzorg afgesloten. De blokkeerders konden aanzienlijk sneller worden aangepakt dan de dag ervoor.
De actievoerders zijn van plan om tot en met 18 oktober door te gaan met protesten in Den Haag, soms aangekondigd en soms onaangekondigd.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.