Volledig scherm
Klaas Otto. © Chris van Klinken / het fotoburo

Advocaat van Klaas Otto bij Jinek: Er hangt een giftige wolk boven proces

De zaak Klaas Otto werd gisteravond besproken in het televisieprogramma Jinek. Advocaat Louis de Leon van Otto over de beschuldiging dat zijn cliënt een moordaanslag zou beramen op officier van justitie Greetje Bos: ,,Er klopt helemaal niets van."

Quote

Ik kan niet uitsluiten dat justitie het verzint

Advocaat Louis de Leon

De beschuldiging van de beraamde moordaanslag legt volgens De Leon een 'zware hypotheek' op het strafproces dat volgt, zo zei hij tegen Jinek. ,,Ik kan niet uitsluiten dat justitie het verzint", antwoordde hij op de vraag van de presentatrice of justitie het dan maar uit de duim zuigt. Het is volgens De Leon niet mogelijk dat Otto een moordaanslag op Greetje Bos kon beramen vanuit zijn cel: ,,Hij wordt al sinds een jaar behoorlijk gemonitord door justitie". 

Otto's kansen in het strafproces verkleinen door deze beschuldiging, zei De Leon bij Jinek: ,,Er hangt nu een giftige wolk boven zijn proces.'' Tegen Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, begint over twee weken een strafzaak waarin hij wordt verdacht van onder meer witwassen, afpersen, bedreiging en brandstichting, samen met medeverdachte Janus de V. Die strafzaak zou eerst in Breda plaatsvinden maar is vanwege het nieuws over de mogelijke moordplannen verplaatst naar de beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Waarom nu?

De advocaat van Otto vraagt zich bij Jinek af waarom het Openbaar Ministerie de informatie over moordplannen openbaar heeft gemaakt terwijl hij als advocaat de bron van de informatie niet kan controleren, omdat die afgeschermd is.

Onderzoeksjournalist Jan Meeus van NRC Handelsblad schreef vorig jaar een uitgebreid profiel over Otto en acht het ook niet aannemelijk dat de crimineel zo'n moordplan heeft kunnen beramen, zoals justitie dat zegt. Meeus: ,,Hij weet dat hij gemonitord wordt dus het lijkt mij onwaarschijnlijk". 

Het zou volgens Meeus heel goed kunnen dat 'iemand die een appeltje met hem te schillen heeft' vanuit het criminele milieu, nu probeert om Otto een loer te draaien omdat hij in gevangenschap extra kwetsbaar is. 

Aanhouding

In verband met de mogelijke beraming van deze moordaanslag werd maandagavond een 44-jarige Sliedrechter aangehouden op de A15. Hij zou van Otto de opdracht voor de aanslag hebben gekregen. Ook zijn meerdere huiszoekingen in deze zaak verricht.