Advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond, werd voor zijn huis geliquideerd.
Volledig scherm
Advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond, werd voor zijn huis geliquideerd. © Maarten Brante

Advocaten kroongetuige Nabil B. blijven anoniem en afgeschermd tijdens zitting

De nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B. zullen hem anoniem en afgeschermd bijstaan tijdens de inleidende zittingen van het liquidatieproces Marengo, aanstaande donderdag en vrijdag en volgende week vrijdag. De rechters van de rechtbank Amsterdam die het proces behandelen, hebben dat besloten.

De advocaten volgen de zittingen via een videoverbinding. Eerder stonden de rechters al toe dat de advocaten anoniem bleven tijdens de besloten verhoren bij de rechter-commissaris.

B. is kroongetuige in Marengo, hoofdverdachte daarin is de onlangs gearresteerde Ridouan Taghi. De advocaat van B., Derk Wiersum, werd afgelopen september op straat doodgeschoten. Na deze schokkende moord is het proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven. Zo zit B. tijdens de inleidende zittingen afgeschermd en op een aparte locatie.

Inez Weski, de advocaat van Taghi, pleitte er eerder voor om de advocaten van B. wel zichtbaar in de rechtbank te laten verschijnen. Ze zouden eventueel ‘gegrimeerd en onherkenbaar’ in de rechtszaal kunnen verschijnen, stelde ze.

Bekijk hieronder onze video's over de zaak-Taghi.

  1. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.