Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Agent (22) verdiende tonnen met lekken info naar zeker vijftig ‘klanten’

Tegen een 22-jarige politieman uit Tiel is vandaag een gevangenisstraf van drie jaar en negen maanden geëist voor het honderden keren lekken van informatie naar criminelen. Hij zou er meer dan zeven ton mee hebben verdiend. ‘Alsof hij spreekuur hield in zijn auto’, beschreef de officier van justitie de gang van zaken. 

De verdachte gaf zelf toe aan zeker vijftig personen die bij hem instapten informatie te hebben gegeven. Hij zei de meeste van zijn 'klanten’ niet persoonlijk te hebben gekend. Op hun verzoek raadpleegde hij de politiesystemen, in ruil voor honderden euro’s.

Politieonderzoeken, zoals tegen twee Tielse broers die zich met drugshandel bezig zouden hebben gehouden, liepen hierdoor spaak. Ook verslagen van gesprekken van de president van motorclub No Surrender met een wijkagent kwamen mogelijk door toedoen van de agent op straat te liggen.

Stoerdoenerij

De agent werkte in Amsterdam, maar raadpleegde systemen door het hele land. Hij was nog maar zo kort in dienst dat zelfs het vermoeden rees dat hij bij de politie is gegaan om de onderwereld van informatie te kunnen voorzien. Dit valt echter niet te bewijzen. Hij ontkent dit.

De Tielse verdachte vertelde dat het ermee begon dat hij vrienden liet zien hoe hij in de politiesystemen kon komen. ‘Uit stoerdoenerij’. Al gauw werd hij benaderd door iemand van wie hij wist dat die vaak met justitie in aanraking was geweest. De persoon zou hem hebben bedreigd met een mes en uit angst zou hij zijn begonnen informatie te geven. Vanuit die persoon zouden anderen zijn gekomen.

Gokprobleem

De officier van justitie gelooft er niets van. Uit getapte telefoongesprekken met die persoon komt niet de indruk naar voren dat hij bang was. En hij heeft ook naar andere personen gelekt.

Het begon allemaal met een anonieme melding in maart vorig jaar. Al gauw kwam de verdachte in beeld. Hij bleek met zijn inloggegevens veelvuldig hebben gezocht buiten diensturen. Er kwamen meer meldingen die de verdachte rechtstreeks aanwezen als het lek. Er volgden taps en uiteindelijk werd hij in november aangehouden.

De agent had een gokprobleem. Mogelijk ligt daar het motief. De officier van justitie noemde het schrikbarend hoe hij criminelen over zijn schouder mee liet kijken in het politiesysteem. Een van de betalers wilde informatie over de aanwezigheid van hennepkwekerijen op industrieterreinen, om die te kunnen rippen. Andere klanten hielden zich bezig met ramkraken of overvallen.

Integer

De verdachte heeft de integriteit van de opsporingsdiensten aangetast, aldus de officier van justitie. Naast de gevangenisstraf eiste hij dat de verdachte acht jaar lang geen publieke functie mag bekleden. De raadsman verzocht om matiging van de straf.

De rechtbank sluit het onderzoek volgende week en doet twee weken later uitspraak. Een ontnemingsvordering - het bedrag dat de verdachte terug moet betalen aan de staat - volgt later.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
 1. Nederlandse onderzoeker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.