Amazonebranden leven enorm op social media: ‘Pray for the Amazon, longen van de aarde’

VIDEODe druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden neemt verder toe. Op social media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags in veel landen trending, waaronder ook Nederland. 

Politici, acteurs, cabaretiers en opiniemakers spreken hun afschuw uit over de verwoestende inferno. ‘De extreemrechtse president Bolsonaro haalt zijn schouders op’, schrijft D66-leider Rob Jetten op Instagram. ‘Hij geeft natuurorganisaties de schuld. We kunnen het hier niet bij laten zitten. D66 wil dat de Amazone beschermd natuurgebied wordt.’

Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden. In totaal 75.000, waarvan bijna 40.000 in de Amazone. In vergelijking met vorig jaar gaat het om een stijging van 84 procent. Milieuminister Ricardo Salles werd zelfs uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador.

Longen van de aarde

Het bosbrandenseizoen is gaande in Brazilië, maar veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt. Boilsonaro heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen. De ontbossing van de Amazone neemt daardoor verder toe.

Het Amazonegebied wordt ook wel de ‘longen van de aarde’ genoemd. De belangrijke opslagplaats van CO2 vertraagt de klimaatopwarming. 

D66 meldt dat het absoluut geen handtekening zal zetten onder het handelsverdrag met Brazilië, zodra Bolsonaro uit het klimaatakkoord van Parijs stapt.

Volledig scherm
© EPA