Apothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit
Niet eerder was er in één jaar zo vaak een medicijntekort als in 2022, zei voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, Aris Prins, vanavond in het tv-programma KASSA. Vorig jaar was meer dan 1500 keer een medicijn voor minstens twee weken niet verkrijgbaar.
Gemiddeld duurde een tekort vorig jaar 91 dagen, aldus Prins bij KASSA. Daarnaast verdween 10 procent van de medicijnen helemaal van de markt.
In 2021 was er zo'n 500 keer minder medicijntekort, namelijk 1007 keer.
Noodvoorraad
De apothekersorganisatie spreekt van een tekort als een middel landelijk minstens twee weken lang niet verkrijgbaar is. Er kunnen ook meerdere tekorten aan één middel ontstaan in een jaar. Als het tekort wordt aangevuld, maar het middel is een paar maanden later nog eens voor langere tijd niet verkrijgbaar, tellen ze los van elkaar mee, zo legde een woordvoerder van KNMP eerder al uit.
Sinds dit jaar zijn onder meer groothandels verplicht een noodvoorraad van medicijnen aan te houden, aldus de woordvoerder. Die maatregel zou volgens de apothekers mogelijk een deel van de tekorten tegen kunnen gaan.
Faillissement en tekorten
Onlangs ging de medicijnfabrikant InnoGenerics failliet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid valt niet uit te sluiten dat het faillissement komende maanden tot een tekort aan enkele medicijnen gaat leiden. InnoGenerics maakt geneesmiddelen in tabletvorm. Het gaat onder meer om medicijnen tegen jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, en diabetes (suikerziekte). Het bedrijf sluit volgende week definitief de deuren.
Het faillissement leidt ook bij KNMP tot zorgen. Tekorten kunnen meestal worden aangevuld, bijvoorbeeld door medicatie uit het buitenland te halen, aldus de woordvoerder eerder. Maar het kan ook zijn dat de patiënt dan verder moet met een ander middel voor de kwaal dan hij of zij doorgaans krijgt. Dat vinden mensen vaak vervelend, zien de apothekers.
Afhankelijk van buitenland
Tekorten aan medicijnen zijn het gevolg van problemen met onder meer productie en distributie. KNMP wil dat ons land minder afhankelijk wordt van medicatie uit het buitenland. “Dat maakt ons erg kwetsbaar”, aldus de woordvoerder eerder.
Alle mogelijke oplossingen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor patiënten beter te organiseren, wil zorgminister Ernst Kuipers bekijken. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) kijkt daarbij niet alleen naar maatregelen die Nederland zelf kan nemen om medicijntekorten tegen te gaan, maar benadrukt dat het heel belangrijk is om als Europa samen op te trekken.
,,Schaarste is een wereldwijd probleem en kan eigenlijk alleen goed internationaal worden aangepakt”, laat een woordvoerder van het ministerie van VWS weten. Als voorbeeld van zo’n EU-aanpak noemt de woordvoerder de productiecapaciteit van vaccins voor Europa, die nu al is gereserveerd voor een mogelijke volgende pandemie.
Het ministerie was zaterdag nog niet bekend met de door de KNMP gepresenteerde cijfers, omdat deze tot aan de tv-uitzending niet openbaar waren. VWS is echter al geruime tijd bezig met maatregelen om tekorten zo veel mogelijk te voorkomen.
Bekijk al onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Week lang geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven door gravende dassen, mogelijk zelfs langer
Tussen Den Bosch en Boxtel rijden in ieder geval tot en met volgende week maandag geen treinen. Het spoor kan daar verzakken, omdat dassen er een burcht onder hebben gebouwd. De spoorbaan en de ondergrond moeten worden hersteld, maar het is nog allerminst zeker of die klus in één week geklaard is.'s-Hertogenbosch, Boxtel -
Met video
Het is Wereldwaterdag: zoveel water kost de productie van jouw broek en shirt
Het waterverbruik zal niet als eerste door je hoofd schieten als je een shirt koopt bij je favoriete winkel. Maar voor de productie van dat shirt is 2500 liter water verbruikt. Koop je er ook een jeans bij, dan is dat nog eens 7000 liter water. Het is een van de dingen om bij stil te staan op Wereldwaterdag, een initiatief van de VN. -
Verwarde man beukt 9 keer met hoofd tegen muur van cel: politie aansprakelijk voor blijvende hersenschade
De politie is aansprakelijk voor de blijvende hersenschade die een man uit Oude Wetering in 2010 opliep na opsluiting in een politiecel. De man, die in verwarde toestand werd opgepakt, beukte meerdere malen met zijn hoofd tegen de muur en celdeur.Oude Wetering -
PREMIUM
Cabaretier Richard Groenendijk bemoeide zich ermee, nu mogen homo's toch krans leggen: ‘Ik schaamde mij’
De homo- en lesbiennegroep Gay op Flakkee mag tóch een bloemstuk leggen tijdens de dodenherdenking in Nieuwe-Tonge. Cabaretier Richard Groenendijk bemoeide zich er persoonlijk mee. ,,Ik zei: ‘Burgemeester, maak ze duidelijk wat er aan de hand is’.”Nieuwe-Tonge -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Nog steeds minder ingecheckt bij openbaar vervoer dan voor corona
Vorig jaar werd er meer ingecheckt in het openbaar vervoer dan het jaar daarvoor, maar nog steeds veel minder dan in 2019, vóór de coronamaatregelen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.