Appeltjes van Oranje naar Haarlem, Amersfoort en Amsterdam
Koningin Máxima en het Oranje Fonds hebben vandaag de winnaars van de Appeltjes van Oranje bekendgemaakt. Dat gebeurde dit jaar niet vanuit paleis Noordeinde in Den Haag, maar op afstand vanuit een tv-studio. De prijzen gingen naar Bedrijf & Samenleving uit Haarlem, SOVEE uit Amersfoort en het grote Appeltje, de prijs voor het initiatief dat het meest opvalt, was voor Villa Pinedo uit Amsterdam. Deze stichting zet zich in voor kinderen in scheidingssituaties. De drie winnaars werden live in de uitzending overvallen met het goede nieuws door een felicitatieteam.
Bedrijf & Samenleving won met hun project Time 2 Shine. Zij koppelen jongeren met een probleemachtergrond aan een mentor die ze helpt bij de terugkeer naar school of het zoeken naar een woning. SOVEE viel in de prijzen met het project Mijn Tweede Familie, waarmee jongeren die hun ouders missen aan een tweede familie worden gekoppeld.
Alle winnaars konden via de live-verbinding rekenen op de persoonlijke felicitaties van de koningin. Máxima moedigde de organisaties vooral aan om op deze manier door te gaan.
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden (mensen die doorgaans niet zo snel met elkaar in contact komen) en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Het thema van 2020 is ‘Maatjes ben je samen’.
De Appeltjes werden dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn sinds de oprichting in 2002 beschermheer en -vrouw van het Oranje Fonds.
Steuntje in de rug
In onze samenleving zijn veel mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze ziek of eenzaam zijn, na een ellendige tijd moeite hebben om de draad weer op te pakken of hulp nodig hebben om hun talent te ontplooien. Gelukkig bestaan er vele projecten die deze mensen koppelen aan een vrijwilliger, een maatje dus. Projecten waarin maatjes elkaars leven verrijken en elkaar langere tijd ondersteunen, ook als het moeilijk wordt.
Een voorbeeld? De Schilderswijk Moeders van Buurtcentrum De Mussen uit Den Haag bijvoorbeeld. De Moeders zetten zich in voor een gezonde en veilige ontwikkeling van gezinnen in de Haagse Schilderswijk. Moeders en vrouwen staan hierbij centraal, want zij zijn de stille kracht voor de samenleving.
De vrouwen uit de Schilderswijk zijn de steunpilaar voor deze buurt. Zij leggen sociale contacten met andere geïsoleerde vrouwen. Dat brengt positieve veranderingen met zich mee. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, durven weer voor zichzelf te spreken en laten zich weer zien bij sociale activiteiten. Dit voorkomt dat gezinnen langdurige en dure hulp nodig hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Update
Meldplicht voor apenpokken-besmettingen na enkele gevallen in Nederland; geen druk op zorg verwacht
Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Minister Ernst Kuipers verwacht echter geen grote problemen door het virus. -
PREMIUMdocumentaire
Evelien is spastisch en zit in rolstoel, maar verlangt naar seks: hoe werkt dat?
Wat doe je als je een lichamelijke beperking hebt, seks en intimiteit schaars zijn, maar je daar wel naar verlangt? De Goudse filmmaker Elsbeth Fraanje legt in een portret de zoektocht van de 53-jarige Evelien naar intimiteit vast. -
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
KLM schrapt nog eens twaalf vluchten door personeelstekort
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vandaag nog eens twaalf vluchten geschrapt vanwege personeelstekorten. Het gaat om vluchten binnen Europa, laat een woordvoerster weten. Die komen bij de 42 al eerder geschrapte vluchten voor zondag. Voor maandag annuleert de luchtvaartmaatschappij 28 vluchten, dus 14 zogeheten retourvluchten, binnen Europa vanwege personeelsgebrek. -
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is.