Arnhemse villamoord: kroongetuige zegt onder druk valse bekentenis afgelegd te hebben

In de Arnhemse villamoord uit 1998, waarbij een 63-jarige vrouw in haar woning aan de Apeldoornseweg in Arnhem werd beroofd en doodgeschoten, zegt een belangrijke getuige onder druk een valse bekentenis te hebben afgelegd. Negen mannen uit het drugscircuit uit Arnhem en Nijmegen zaten jarenlang vast. De bekentenis van kroongetuige Ömar A. vormde het belangrijkste bewijs in deze zaak. 

Advocaat Paul Acda, die de tot 12 jaar veroordeelde Nevzat A. bijstaat, zocht Ömar A. in Frankfurt op en filmde het gesprek waarin de veroordeelde aangaf een valse bekentenis te hebben afgelegd. Beelden daarvan liet hij vanavond zien bij De Wereld Draait Door. ,,Ömar A. zegt onterecht veroordeeld te zijn. Hij is onder druk gezet tijdens verhoren. Er is uren op hem ingebeukt.’’ Acda gaat er van uit dat Ömar A. nu - twintig jaar na dato - de waarheid spreekt.

Dwalingen

De Arnhemse villamoord geldt al jaren als een dossier dat mogelijk gerechtelijke dwalingen zou bevatten en zou thuishoren in het rijtje van de Puttense moordzaak en de Schiedammer Parkmoord. Twee bekentenissen in deze zaak vormden het enige echte bewijs. De kans dat die bekentenissen vals zijn omdat de politie ze beïnvloed heeft is groot, concludeerde  de adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) afgelopen september na intensief onderzoek naar de zaak rond de roofmoord op de 63-jarige vrouw.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft naar aanleiding van het uiterst kritische rapport van de ACAS  het Nederlands Forensisch Instituut opdracht gegeven om dna-onderzoek uit te voeren. Dat onderzoek kost tijd. De uitkomst daarvan bepaalt of de zaak heropend wordt.

Negen veroordeelden

Na de roofmoord op de 63-jarige vrouw werden negen verdachten schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 12 jaar. Een van de mannen pleegde in zijn cel zelfmoord. Hij liet een briefje achter waarop hij geschreven had dat hij onschuldig vastzat.

Volledig scherm
De Apeldoornseweg in Arnhem: de plaats van de villamoord. © Marc Pluim
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”