Volledig scherm
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher © anp

Asscher bekijkt bezuiniging WW voor artiesten

UpdateMinister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat nog eens kijken naar de voorgenomen bezuiniging in de WW voor artiesten. Hij zegde dat donderdagmiddag toe in de Tweede Kamer. Een groot deel van de oppositie en coalitiepartij PvdA hebben moeite met de maatregel. Alleen VVD en PVV steunen het voornemen voluit.

Kunstenaars komen nu wat makkelijker in aanmerking voor WW dan andere werknemers. Dat is zo afgesproken omdat zij vaak met tijdelijke contracten werken en dus geregeld korte tijd werkloos worden.

Asscher wil hun uitzonderingspositie schrappen. Dat levert 11 miljoen op. Maar onder anderen PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer, CDA'er Pieter Heerma en SP'er Paul Ulenbelt vroegen hem nog eens goed naar de maatregel te kijken. Vakbond FNV Kiem zegt dat het plan schadelijk is voor de kunstsector. De bezuiniging zou bovendien veel lager uitvallen dan het kabinet veronderstelt.

Inger Minnesma, bestuurder van kunstenvakbond FNV Kiem, wil best verder meedenken, maar verwacht daar niet al te veel van. 'Het wordt heel moeilijk om dat besluit nog tegen te houden. Maar we waren er niet aan begonnen als we er niet heilig van overtuigd waren dat dit een domme, averechtse en fnuikende maatregel was. En dus we blijven die afschaffing bevechten zolang als dat kan.'