BBB en VVD hekelen ‘bemoeienis’ van Diederik Samsom, die Nederland adviseerde boeren verplicht uit te kopen
Nederland is door Diederik Samsom, die werkt voor de Europese Commissie, geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen vanwege de stikstofcrisis. Diverse parlementariërs willen opheldering over de ‘bemoeienis’ van de voormalige PvdA-leider. Eurocommissaris Frans Timmermans wil daarop ‘graag’ in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas.
De NOS en onderzoeksplatform Follow the Money brachten de rol van Samsom naar buiten, na het inzien van documenten. Caroline van der Plas (BBB) vraagt samen met haar collega’s van VVD en JA21 de minister om een reactie op deze ‘vreemde bemoeienis’ van Diederik Samsom. ‘Hij is niet eens een gekozen volksvertegenwoordiger’, twittert ze. PVV-leider Geert Wilders is nog uitgesprokener: ‘Ongekozen PvdA-mastodont Diederik Samsom wil Nederland helemaal afbreken vanuit de Brusselse achterkamertjes. Wat verlang ik naar een #nexit.’
Ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik kondigde vanmiddag aan vragen te stellen. ,,Ik heb vaak gewaarschuwd voor Samsom, een milieuactivist nu op deze plek. Hij gaat niet over Milieu en Timmermans ook niet. Dat is een ander Directoraat-Generaal.” Dat staat onder leiding van de Litouwse Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius.
Eurocommissaris Frans Timmermans gaat naar aanleiding van de verontwaardiging ‘graag’ in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. ,,Ze is van harte welkom. Ik ontvang ‘r heel graag”, zegt de klimaatman van de Europese Commissie. Timmermans legt de BBB-leider met plezier de Europese regels uit, zegt hij. Maar hij hamert erop dat Nederland zelf vervolgens keuzes moet maken, bijvoorbeeld of boeren zelf moeten kunnen kiezen of ze zich laten uitkopen of dat ze daartoe kunnen worden gedwongen. ,,Dat is niet aan ons.”
‘Bijsturen helpt niet meer’
Voormalig PvdA-leider Samsom is kabinetschef van Timmermans en had in die hoedanigheid afgelopen november een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In dat gesprek zei hij over de stikstofproblemen dat ‘Nederland met de auto vol de vangrail is ingereden en dat bijsturen niet meer helpt’, zo berichtten Follow the money en de NOS. De neerslag van stikstof heeft zo’n impact op de natuur dat daardoor nauwelijks nieuwe wegen mogen worden aangelegd.
De Europese Commissie gaat niet over hóé een land de stikstofdoelen haalt, maar kan daarin wel adviseren. Samsom lijkt dat in dat gesprek ook gedaan te hebben. Hij wees er onder meer op dat de Europese Commissie ‘vrij streng’ is bij het beoordelen of vrijwillige uitkoopregelingen geen verboden staatssteun zijn. Er ligt er nu een ter goedkeuring in Brussel. Maar bij een verplichte uitkoop is de Commissie juist minder streng, zei Samsom. Daardoor kan Nederland in een verplichte regeling juist hogere bedragen bieden of gunstigere voorwaarden om te stoppen voor boeren. Volgens Samsom is er bij de Europese Commissie weinig ruimte voor uitstel of flexibiliteit.
Lees verder onder de video
Timmermans onderstreepte al snel in een reactie dat de Europese Commissie ‘niet aandringt’ op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren. ,,Wel is gewezen op de gevolgen van mogelijke beleidskeuzen in relatie tot Europese wet- en regelgeving. Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing vervolgens wordt gekozen.”
Het is ook niet zo dat Samsom bewust de Haagse ambtenaren heeft opgezocht om zijn mening te geven. ,,We krijgen hier elke dag ambtenaren uit de lidstaten over de vloer die informatie over Europese wetgeving vragen, en die proberen we ze goed mogelijk te geven”, zegt Timmermans. ,,Maar wat ze besluiten is aan de politiek in die landen zelf.”
Ambtenaren van LNV hebben de kabinetschef van de Nederlandse Eurocommissaris om een gesprek gevraagd terwijl ze bezig waren met het vormgeven van de regeling. Natuurlijk ga je daar geen nee tegen zeggen, zegt een Europese ambtenaar. Het niet ongewoon dat Nederlanders juist bij hun landgenoten in Brussel advies vragen, dan doen andere landen ook zo. ,,Dat is waarom het nuttig is om Nederlanders bij de instellingen in Brussel te hebben. Die kunnen helpen uitleggen hoe er hier wordt gedacht en waarom dat zo is. En desgevraagd informatie geven over verschillende opties. Besluiten zijn altijd aan de ministeries en de Tweede Kamer.” Het advies van Samsom is overigens niet opgevolgd.
Pikant is wel dat Samsom als PvdA-Kamerlid zelf in 2009 aan de wieg stond van de omstreden Programmatische Aanpak Stikstof dat later voor zoveel problemen zorgde: De hoogste bestuursrechter van ons land, de Raad van State, zette er in 2019 een dikke juridische streep doorheen: vergunningen voor projecten waarbij stikstof vrij zou komen werden volgens de rechter verleend op basis van beloften om in de toekomst aan natuurherstel te doen, en dat was te vaag. Stikstofuitstoot moet concreet worden gecompenseerd, anders geen vergunning. De voormalig PvdA leider adviseert dus nu over harde maatregelen die nodig zijn om beleid ongedaan te maken dat hijzelf in werking heeft gesteld.
Volgens ingewijden in Brussel is overheidssteun voor de uitkoop van boeren wel mogelijk, maar is er een verschil in de procedure als het om vrijwillige of verplichte uitkoop gaat. Verplichte uitkoop stuit mogelijk op minder zware juridische bezwaren volgens de Europese staatssteunregels.
Politiek gevoelig
Onteigening van boeren ligt in Den Haag politiek heel gevoelig. De BoerBurgerBeweging (BBB), die vorige week bij de Provinciale Statenverkiezingen als grote winnaar uit de bus kwam, peinst niet over medewerking, net als een groot deel van de Tweede Kamer. In het door stikstofminister Van der Wal ingezette beleid wordt verplichte uitkoop dan ook als allerlaatste optie gezien, maar volgens de Europese Commissie kan verplichte uitkoop juist een manier zijn om uit de crisis te komen.
Beert-Jan Ruissen, Europarlementariër van de SGP en in Brussel pleitbezorger van de Nederlandse landbouw en visserij zegt ten slotte: ,,Het lijkt erop dat Samsom hier meer heeft gesproken als Greenpeace-activist dan als kabinetschef van de eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie. De Natura2000-richtlijnen vermelden nergens stikstof, nergens 2030 en nergens onteigening van boeren.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze video’s over de stikstofcrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUManalyse
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
-
PREMIUMMet podcast
Ruim 8 jaar is het stil rond verdwenen Hanno van Mil en dan is er plots die zoekactie... toeval?
Het is de dag voor Koningsdag 2023 als totaal onverwacht in de bossen rond de piramide van Austerlitz weer een zoekactie wordt gehouden naar de vermiste Amersfoorter Hanno van Mil. Zo’n zestig mensen, sommigen met een metaaldetector, zoeken urenlang naar een spoor. Opvallend is dat de zoekactie na acht jaar stilte is en precies een maand voordat dit weekend de AD-podcast Open/Eind verschijnt, over de vermissing van Hanno van Mil. Toeval?Utrecht, Amersfoort -
Factcheck
Stikstof reduceren om de natuur te herstellen. Vraagt Europa ons eigenlijk wel om dat te doen?
Moeten wij van Europa stikstof reduceren of hebben we dat zelf bedacht? De Boer Burger Beweging meent dat het huidige stikstofprobleem door onszelf is gecreëerd. AD, de regionale titels, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) zoeken het uit. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Veiligheidsdienst: 'Steeds meer signalen dat terreurgroepen voorbereidingen treffen om aanslagen te plegen’
De kans op een terroristische aanslag in Nederland is de afgelopen maanden toegenomen. Terreurgroep ISIS heeft Nederland weer in het vizier na het verscheuren van korans door anti-islamactivist Edwin Wagensveld van Pegida.
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Ondanks sluiting door Halsema weer ontploffing bij Suri-Change in Amsterdam
Bij een kantoor van Suri-Change in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een explosief ontploft. Er is schade ontstaan aan het pand, maar er zijn volgens een woordvoerder van de politie geen gewonden gevallen. Het explosief is volgens de politie waarschijnlijk rond 03.30 uur afgegaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden.Amsterdam
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAlbert Bartelink
Ruepert
Jan Hendrik
Roelf otter