Een filiaal van supermarkt Jumbo in Rosmalen werd in augustus uit voorzorg ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Inzetje: verdachte Alex O.
Volledig scherm
Een filiaal van supermarkt Jumbo in Rosmalen werd in augustus uit voorzorg ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Inzetje: verdachte Alex O. © ANP, AD

Bedriegen zat bij Jumbo-afperser Alex in de genen

De man die het Jumbo-concern maandenlang probeerde af te persen, Alex O., staat maandag voor de rechter. Hij blijkt het spoor van zijn vader te hebben gevolgd - en sleepte ook zijn eigen zoon mee in zijn val. Een reconstructie van een criminele carrière.

vader Theo, inmiddels overleden op de Filipijnen.
Volledig scherm
vader Theo, inmiddels overleden op de Filipijnen. © Archieffoto

50 jaar is Alex O. als hij besluit tot het afpersen van de supermarktketen. Nog altijd is zijn leven een rommeltje. Hij heeft niet eens een eigen woning. De laatste tijd verblijft hij vooral bij bekenden, die hem wel een tijdje onderdak willen geven. Soms zijn ex-vriendin, soms een vriend. Een baan heeft hij niet. Nooit gehad ook.

Eigenlijk is het nooit anders geweest. Als kind al stond zijn leven in het teken van de misdaad. Door zijn vader, Theo, die overal en altijd een spoor van vernieling achterliet. Pa was een geboren oplichter. Hij verkocht bakken afgetrapte schoenen als nieuw, lichtte mensen op met zogenaamde hulptransporten naar Polen, verkocht mensen zijn autobiografie die hij nooit geschreven had. Ook Alex koos het criminele pad: als puber belandde hij al eens in een jeugdgevangenis vanwege 'vechtpartijtjes'.

Autorijschool
Eigenlijk is Den Haag zijn stad. Zijn moeder woont er nog steeds. Maar Alex O. komt er niet meer zo graag, sinds hij er in 2006 met zijn broer een autorijschool bedreef. Honderden Hagenaars schreven zich in en betaalden - maar toen verdwenen de broers plotseling. Driehonderd gedupeerden, 200.000 euro. Maar Alex kwam er mee weg, door de zaak als een gewoon faillissement af te doen.

Ze hadden niet lang hoeven nadenken over het plan. Want vader Theo had in de jaren zeventig en tachtig precies hetzelfde gedaan. 'Rijschool 't Haagje' heette het bedrijf van pa, en honderden leerlingen betaalden voor lessen die ze nooit kregen, zowel in Oss als in Groningen. Pa wist wel hoe je mensen bedondert.

Roofovervallen
Tegenover die rijschool van vader Theo, in Groningen, stond een supermarkt. Alex O. weet nog hoe hij er als kind naar keek. En hoe hij er later, als twintiger, een roofoverval liet plegen die zijn leven voorgoed zou veranderen.

Hij was nog jong, maar speelde al een belangrijke rol in een groep Groningse overvallers. Ze beroofden zelfs banken. Alex ging meestal niet mee, maar organiseerde de boel: de wapens, de communicatieapparatuur, de vluchtwagens.

Mis
Juist in die supermarkt ging het mis, op de laatste dag van 1992. Een van de leden uit de bende van Alex zou een geldloper van geldtransportbedrijf Brinks beroven, op het moment dat die het geld van de supermarkt kwam ophalen. Maar het liep uit de hand: de berover schoot de geldloper door het hoofd. Die raakte zwaargewond. Justitie zette groot in op de zaak en rolde de bende op. Alex O. kreeg de zwaarste straf: 14 jaar cel.

Na het avontuur met de autorijschool ging Alex terug naar Groningen. Dicht bij zijn zoontje Jaell, die een behoorlijk getalenteerde voetballer blijkt. In 2011 werd het ventje zelfs opgepikt door SC Heerenveen. Alex heeft nog een oudere zoon, maar is vooral gek van Jaell: hij bezoekt elke wedstrijd, filmt alles en zet de samenvattingen trots op YouTube. Maar Jaell breekt niet door en moet terug naar de amateurs.

Een baan heeft Alex nog steeds niet - die wil hij ook niet. Een eigen huis trouwens evenmin, hij staat ook niet ingeschreven bij de gemeente. Soms woont hij bij de moeder van Jaell. Maar als die relatie weer eens is geknapt, trekt Alex in bij de vriend van zijn zus.

Jumbo
Sinds mei 2015 speelde Alex zijn kat-en-muis-spel met Jumbo en de politie. Hij plaatste bommen bij Jumbo-filialen, liet explosieven ontploffen, dreigde via kaarten en posts en eiste een lading bitcoins. De politie begon een klopjacht en besloot in augustus het publiek te vragen 'mee te speuren' naar de 'supermarktbomber'. De tips stroomden binnen, maar uiteindelijk was het een simpele kookwekker die justitie op het spoor bracht van Alex.

Op 9 oktober was het zover: via de site van de politie komt weer een dreigmail binnen. De politie weet dan genoeg. Aan het begin van de avond, als Alex O. met zoon Jaell door de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen wandelt, pakken agenten hem op. Ook zijn zoon, die uiteindelijk niet zal worden vervolgd, moet mee en belandt in de cel.

Lees hier alles over de klopjacht van de politie op Alex O.. Hoe een simpele kookwekker de 'Supermarktbomber' uiteindelijk nekte en de politie hem te pakken kreeg.