Volledig scherm
PREMIUM
Bert van Eijndhoven met zijn uitvinding voor mensen met een stoma. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Bert (82) bedenkt ingenieus hulpmiddel voor mensen met stoma

'Uitvinder' Bert van Eijndhoven (82) uit het Brabantse Valkenswaard wil het leven voor mensen met een stoma aangenamer maken. ,,Weet je dat sommige vrouwen een einde aan hun leven maken vanwege zo'n ding?"

Op de tafel in de keuken heeft Bert van Eijndhoven zijn hele handel uitgestald: slangetjes, stoma-zakjes, opzetstukjes en kraantjes. Daartussen ligt een met huisvlijt in elkaar geknutseld foldertje met zijn uitvinding, waarmee hij 'lotgenoten' hoopt te helpen. ,,Dit kan een oplossing bieden voor mensen met een stoma als er geen toilet in de buurt is." 

De 82-jarige Valkenswaardenaar trekt één broekspijp omhoog. Een zwart slangetje piept onder zijn pijp uit. ,,Dat had je niet gezien hé?", zegt hij triomfantelijk. Het buisje valt amper op naast zijn gelijkkleurige klomp. ,,En hier zit het kraantje", wijst hij naar een plekje schuin onder zijn rits. ,,Als ik dat opendraai kan ik mijn stoma-zak met urine legen. Bijvoorbeeld tegen de trottoirband. Dat mag. Heb ik bij de wijkagent nagevraagd." Het kan ook een uitkomst zijn als je onverwacht in een file komt te staan. ,,Dan zet je de deur van de auto een stukje open, been naar buiten en je laat het lopen. Je kunt er ook prima mee fietsen en wandelen, alles. Het zit niet in de weg." Dankzij een legging blijft de 'afvoerslang' keurig op z'n plek. 

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.